open-navfaktor-logo
search
Dvije žene u bolnici
Detalji eksplozije kod Zadra: Poginulo dijete (9), u autu čeških registracija bila eksplozivna naprava
AUTOR: Index.hr/Faktor
20.06.2024. u 10:52
get url
text
Mjesto u Obrovcu gdje je došlo do eksplozije
Mjesto u Obrovcu gdje je došlo do eksplozije
Na području Obrovca kod Zadra u Hrvatskoj jučer oko 18 sati iz dosad neutvrđenog razloga došlo je do eksplozije u kojoj je poginulo dijete.
Dvije žene kolima Hitne medicinske pomoći prevezene su u Opću bolnicu Zadar na pružanje dalje ljekarske pomoći, ali i jedan muškarac. Riječ je o češkim državljanima.
Kako je potvrdila policija, ipak se ne radi o eksploziji mine zaostale iz rata, nego o eksploziji eksplozivnog sredstva koje je bilo u automobilu u kojem se nalazila češka porodica. Do eksplozije je došlo kada su se zbog kvara automobila zaustavili na odmorištu, prenosi Index.
- Do sada provedenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se kako je do eksplozije došlo uslijed aktiviranja za sada nepoznatog eksplozivnog sredstva koje se prethodno nalazilo u automobilu čeških registarskih oznaka u vlasništvu državljanina Češke, a koje se zbog kvara zaustavilo na odmorištu uz cestu ŽC-6025, na području mjesta Bilišane. Utvrđuju se okolnosti pod kojima se eksplozivno sredstvo našlo u vozilu.
Na mjestu događaja, uslijed eksplozije smrtno je stradalo dijete (2015), dok su dvije ženske osobe u dobi od 49 i 34 godine te jedna muška osoba u dobi od 39 godina, svi državljani Češke, prevezeni u Opću bolnicu Zadar radi pružanja ljekarske pomoći zbog zadobijenih povreda - saopćila je policija.
Dalje su naveli kako su obje žene zadržane su na daljem liječenju, dok je muškarac nakon ukazane pomoći otpušten na kućnu njegu.
Usljed eksplozije, na automobilu čeških registarskih oznaka nastala su manja oštećenja.
Uviđaj je proveden uz prisustvo tužioca državnog tužilaštva u Zadru koji je naložio obdukciju nad tijelom preminule osobe.
Kako je tačno došlo do tragedije, još se ne zna, kao ni što je eksplozivna naprava radila u automobilu s Česima. Policija zasad nije objavila ni o kakvoj se tačno napravi radi.
Prva informacija bila je da se radi o mini zaostaloj iz rata, međutim ispostavilo se da to ipak nije slučaj.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.