open-navfaktor-logo
search
Turski predsjednik
Erdogan: Izrael i Iran daju različite izjave o nedavnim tenzijama
AUTOR: Anadolija
19.04.2024. u 15:10
get url
text
Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas da su i Izrael i Iran davali različite izjave u vezi sa prijavljenim jutrošnjim izraelskim napadom na teritorij Irana i da postoje nejasnoće o tom slučaju.
- Trenutno Izrael govori jednu stvar, a Iran iznosi drugačije stavove, nema jasnih i razumnih izjava o tome šta se zapravo dogodilo - rekao je Erdogan novinarima u Istanbulu.
Napetost na Bliskom istoku je eskalirala između Irana i Izraela u subotu nakon što je Teheran pokrenuo napad dronovima i projektilima kao odgovor na raniji izraelski napad na njegov konzulat u Siriji.
Prema izvještajima američkih medija, Izrael je rano jutros izveo “ograničeni napad“ na teritorij Irana. Iz Izraela još nije bilo zvaničnih komentara.
Turski predsjednik Erdogan je također kritizirao odluku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija stavi veto na kandidaturu Palestine za punopravno članstvo u UN-u.
- U Vijeću sigurnosti UN-a vidjeli smo kako SAD stoji uz Izrael, stavljajući veto na kandidaturu Palestine za punopravno članstvo. Dok svi stoje uz Palestinu, nažalost, SAD je pokazao svoj stav stavljajući se na stranu Izraela. Nismo ništa drugo ni očekivali, ali imali smo priliku i uvjeriti se u to - rekao je Erdogan.
Komentirajući predstojeću posjetu grčkog premijera Kyriakosa Micotakisa Ankari, Erdogan je kazao da je to svojevrsna uzvratna posjeta i da će biti značajna prekretnica u tursko-grčkim bilateralnim odnosima.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.