open-navfaktor-logo
search
Povukao paralelu
Erdogan: Netanyahua čeka sudbina slična Hitlerovoj, Mladićevoj i Karadžićevoj
AUTOR: Anadolija
15.05.2024. u 12:41
get url
text
Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan
FOTO: TCCB/AA
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, kojeg je nazvao "kasapinom Gaze", čeka sudbina vođa bosanskih Srba Radovana Karadžića i Ratka Mladića, iza kojih su stajale Evropa i mnoge zemlje dok su u Bosni vršili genocid.
Erdogan se danas obratio članovima kluba zastupnika Stranke pravde i razvoja (AK Parti) u turskom parlamentu. Tokom obraćanja povukao je paralelu između holokausta, genocida u Srebrenici i izraelskih masakara koje duže od pola godine provode u Gazi.
- Upamtite, Hitler nije bio sam kada je činio holokaust. Mnoge zemlje u Evropi podržavale su Hitlera. Dok je Hitler vršio nemilosrdne masakre i genocid, osjećao se vrlo jakim, moćnim i nepobjedivim. Šta se dogodilo? Pucao je sebi u glavu, a spaljeno tijelo mu je pronađeno u njegovom bunkeru koji je bio u ruševinama, poput Njemačke - rekao je Erdogan.
Naglasio je kako su isto tako Evropa i mnoge zemlje stajale iza vođa bosanskih Srba Radovana Karadžića i Ratka Mladića dok su u Bosni činili masakre.
- Dok su u Srebrenici, koja je navodno bila pod zaštitom Ujedinjenih nacija, činili genocid, iza njih su stajale moćne države svijeta. Oni su pred očima svijeta ubili 8.372 naše bosanske braće (šehida). Nisu ni pomislili da će jednog dana za to polagati račun. I šta se dogodilo? Uhvaćeni su, izvedeni pred sud i ti nekad "moćni" političari i genocidni generali su odgovarali. Sada čekaju smrt u zatvoru. Ne zaboravite, "kasapina Gaze" Netanyahua i njegove saučesnike u genocidu u Gazi, prije ili kasnije čeka ista sudbina - podvukao je Erdogan.
Erdogan je podsjetio kako Palestinci danas obilježavaju 76. godišnjicu Nakbe te dodao:
- Tugu Nakbe osjećamo jednako kao i Palestinci, koji će se prije ili kasnije vratiti svojim domovima.
Istakao je da će Netanyahu i saučesnici u genocidu odgovarati za svaku kap krvi koju su prolili.
- Vršit ćemo pritisak da počinitelji genocida odgovaraju pred zakonom - podvukao je Erdogan i dodao:
- Nemojte misliti da će Izrael stati u Gazi. Ako se ova razuzdana i teroristička država ne zaustavi, prije ili kasnije će se okrenuti prema Anadoliji s iluzijom obećane zemlje.
Govoreći o aktivnostima oko donešenja novog Ustava u zemlji, Erdogan je kazao:
- Smatramo korisnim da se konsultativni kontakti privedu kraju i preduzmu konkretni koraci, bez žurbe, ali i bez previše odugovlačenja.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.