open-navfaktor-logo
search
Godišnjica
Palestinska zajednica u BiH: Obnovljena je Nakba i nastavljeno etničko čišćenje našeg naroda u najkrvavijem genocidu
AUTOR: Faktor
15.05.2024. u 07:59
get url
text
Palestinska zajednica u Bosni i Hercegovini, povodom 76. godišnjice Nakbe, oglasila se saopćenjem za javnost.
- Od prve Nakbe palestinskog naroda 1948. godine, koja danas, 15. maja, obilježava svoju 76. godišnjicu, i raseljavanja Palestinaca sa njihove zemlje i iz domova zbog straha od masakra cionističkih kriminalnih grupa, ubijanje i raseljavanje nije prestajalo.
Sedamdeset šest godina nakon prisilne okupacije, obnovljena je Nakba i nastavljeno je etničko čišćenje našeg naroda u najkrvavijem zločinu genocida koji je svijet ikada vidio - istakli su u saopćenju.
Palestinska zajednica u BiH smatra da na 222. dan ove barbarske agresije, u kojoj se zločinački nacistički neprijatelj nije zadovoljio krvlju djece, žena i staraca Gaze i nije bio zadovoljan sveobuhvatnim uništavanjem infrastrukture, stambenih naselja, zdravstvenih i obrazovnih objekata koji su sravnjeni sa zemljom, genocidni rat se nastavlja, u kojem je do danas ubijeno više od 35.173 ljudi, više od 79 hiljada ranjeno, a više od 11 hiljada nestalo, a sve uz šutnju i saučesništvo moćnih zapadnih zemalja koje omogućuju (izraelskom premijeru Benjaminu) Netyanahuu i njegovom režimu da nakon 76 godina obnovi još veću Nakbu nad palestinskim narodom.
- Palestinski narod cijeni sve aktivnosti prijatelja Palestine na međunarodnoj sceni koji odbacuju i osuđuju izraelske zločine nad našim narodom u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali, uključujući Jerusalem, te pozdravlja sve aktivnosti koji doprinose razotkrivanju zločina okupacije i mobiliziranju međunarodnog javnog mnijenja u korist nacionalne borbe našeg naroda da ostvari svoju slobodu i nezavisnost garantovanu poveljama i međunarodnim rezolucijama. Također ne možemo a da ne zahvalimo zemljama koje su odbile da zaustave pomoć i podrže legitimitet UNRWA, preko koje čuvamo pravo izbjeglica na povratak - saopćili su iz Palestinske zajednice u BiH i dodali:
- Dolaskom sedamdeset i šeste godišnjice Nakbe, Palestinska zajednica u BiH poziva vas, slobodne i hrabre građane da nastavite pričati o cionističkim zločinima u Gazi i okupiranoj Palestini, te da nastavite slati poruke i apele parlamentima i međunarodnim sindikatima, da zahtijevaju od svojih vlada da izvrše stvarni pritisak na izraelsku okupacionu vladu da postigne trajni prekid vatre, prekine svoju agresiju i zločine protiv palestinskog naroda, da okonča svoju okupaciju palestinskih teritorija i omogući našem narodu da ostvari svoja prava na slobodu, nezavisnost i samoopredjeljenje, te da cionistički režim kazni za sve postupke koji krše međunarodno pravo, uključujući napade na bolnice, prisilne evakuacije i ilegalnu blokadu Gaze decenijama.
Dodaju da je Palestinska zajednica u BiH uvjerena da "nepokolebljivost naše narodne borbe za univerzalnu slobodu i dostojanstvo pokazuje put svim ugnjevetanim narodima, te je borba za slobodu Palestine borba za demokratiju širom svijeta".
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.