open-navfaktor-logo
search
Govorio i o liri
Erdogan: Turska će cijelom čovječanstvu osigurati vakcinu Turkovac
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako su, od posljednjih mjera poduzetih s ciljem zaštite domaće valute, depoziti u turskoj liri porasli za više od 23,8 milijarde lira i nastavljaju rasti ubrzano.
24.12.2021. u 21:14
get url
text

Vrijednost američkog dolara u odnosu na tursku liru u padu je od ponedjeljka i jučer je dostigao 10,25, što je najniža vrijednost od 16. novembra.

Početkom sedmice vrijednost dolara u odnosu na tursku liru iznosila je rekordnih 18,3674, ali je vrijednost lire počela naglo rasti nakon izjava turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana o ekonomskom programu. Do sada je vrijednost dolara u odnosu na liru pala za više od 40 posto.

Erdogan je gostovao u specijalnom programu četiri turske televizije A Haber, ATV, A Para i A News te govorio o aktuelnim dešavanjima s posebnim osvrtom na posljednja kursna kretanja i jačanje turske lire u odnosu na dolar.

- Građani trenutno imaju dvije garancije. Jedna je Centralna banka Republike Turske, a drugo trezor. Dakle, građani neće izgubiti - poručio je Erdogan.

Odgovarajući na pojedine navode kako pomenuti mehanizmi nisu u skladu s Ustavom, Erdogan je to odbacio te poručio kako takvi navodi nemaju nikakvo utemeljenje.

- Stabilizacija kursa bit će ostvarena u najkraćem roku - poručio je Erdogan.

Turski predsjednik se dotakao i turske anticovid vakcine Turkovac, koja je ovih dana dobila dozvolu za hitnu upotrebu te poručio kako je njegova zemlja jedna od devet u svijetu koje su proizvele svoju anticovid vakcinu.

- Turska će cijelom čovječanstvu osigurati domaću vakcinu protiv COVID-19 Turkovac - rekao je Erdogan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.