open-navfaktor-logo
search
Odluke
Evropski parlament odobrio bezvizni režim za kosovske Srbe sa srbijanskim pasošima
AUTOR: Anadolija
23.04.2024. u 15:39
get url
text
Evropski parlament (EP) danas je izglasao viznu liberalizaciju za nosioce pasoša Srbije, koje izdaje Koordinacioni centar Srbije.
Zastupnici EP su sa 406 glasova za, 97 protiv i 94 uzdržana glasali za podršku bezviznom režimu za putovanja u EU do 90 dana za nosioce srbijanskih pasoša izdatih od Koordinacione uprave Srbije, koja izdaje pasoše kosovskim Srbima, saopćeno je na sajtu Evropskog parlamenta.
Ističe se da ova odluka osigurava da cijeli region Zapadnog Balkana ima isti vizni režim za putovanja u EU.
Izvjestilac za vize Matjaž Nemec izjavio je da je proširenje vizne liberalizacije EU-a na srpske stanovnike Kosova važno za sprečavanje diskriminacije ovih građana, koji ostaju jedina kategorija stanovnika Zapadnog Balkana kojima je još potrebna viza za putovanje u šengenski prostor.
- Ova tehnička odluka nije pokušaj rješavanja spora između Srbije i Kosova, već pragmatično rješenje da se osigura jednak tretman. Sada kada je prijedlog usvojen u Parlamentu, nadam se da će zakon brzo biti finalizovan prije EU izbora ​od ​6. do 9. juna - kazao je Nemec.
Ova vizna liberalizacija može stupiti na snagu kada je usvoji i Evropsko vijeće, a stupit će na snagu dvadesetog dana nakon objavljivanja u Službenom listu EU-a.
Vizna liberalizacija za građane Kosova, koji su nosioci kosovskih pasoša koja je stupila na snagu 1. januara 2024. godine, nije obuhvatala građane Kosova sa srbijanskim pasošima koje izdaje Koordinaciona uprava u Beogradu.
Građani Kosova sa srbijanskim pasošima također nisu bili obuhvaćeni viznom liberalizacijom za građane Srbije 2009. godine.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.