open-navfaktor-logo
search
Brisel
Grlić Radman: EU mora pomoći BiH da postane politički stabilna i funkcionalna
Evropska unija mora pomoći Bosni i Hercegovini da postane politički stabilna i institucionalno funkcionalna, izjavio je u ponedjeljak u Briselu hrvatski šef diplomatije Gordan Grlić Radman, koji će na sastanku Vijeća za vanjske poslove EU-a predstaviti zajedničku inicijativu šest zemalja o BiH.
22.03.2021. u 11:05
get url
text

- Moramo pomoći Bosni i Hercegovini da ostvari političku stabilnost i institucionalnu stabilnost, što je ključno za njen evropski put - rekao je Grlić Radman prije početka sastanka ministara vanjskih poslova država članica EU-a, javlja Hina.

Jedna od tema sastanka bit će i stanje na zapadnom Balkanu, kao priprema za sveobuhvatniju raspravu o tom području na jednom od sljedećih sastanaka Vijeća za vanjske poslove EU-a.

Grlić Radman je najavio da će u ponedjeljak predstaviti "non-paper" o Bosni i Hercegovini, zajedničku inicijativu šest zemalja članica - Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Bugarske, Grčke i Kipra.

U tom dokumentu ističu da BiH mora ostati u centru pažnje EU-a, da je članstvo BiH u EU-u i prioritet i težnja, a da bi se to ostvarilo potrebna je sveobuhvatna transformacija cijelog društva.

Jedan od prvih ciljeva na tom putu je stjecanje kandidatskog statusa, za što je potrebno ispuniti 14 prioriteta koje je definirala Evropska komisija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.