open-navfaktor-logo
search
Sjećanje na genocid
Hrvatska: Ispraćen konvoj mladih Bošnjaka Hrvatske i njihovih prijatelja za Srebrenicu
Ove godine prema Potočarima je krenulo šest autobusa kojima će se na putu pridružiti još dva autobusa, jedan s putnicima iz Gunje, a drugi s putnicima iz Splita i Dubrovnika, s ukupno preko 400 osoba
11.10.2019. u 18:19
get url
text

U Islamskom centru Zagreb organiziran je ispraćaj XIII. konvoja mladih Bošnjaka Hrvatske i njihovih prijatelja za Srebrenicu pod nazivom "Da se nikad ne zaboravi". Prisutne je pozdravio gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić koji je poručio kako je ovaj konvoj potreban upravo da se nikada ne bi zaboravilo stradanje 8.372 Bošnjaka 1995. godine, a naglasio je i kako je 1.180 Bošnjaka položilo svoje živote u odbrani Hrvatske.

-Želim vam sretan put i da se susretnete s dobrim ljudima na svom putu do Srebrenice i natrag - rekao je Bandić.

Mevludin Arslani, izaslanik predsjednika Mešihata Islamske zajednice Aziza ef. Hasanovića, pozvao je sudionike ovog konvoja na dostojanstveno oblježavanje srebreničkog genocida.

-Nemojmo zaboraviti da je u Srebrenici zlo pobijedilo dobro, a mi se nadamo da će pravda jednoga dana, ako Bog da, pobijediti zlo - poručio je Arslani.

Naglasio je kako većinu konvoja koji ide iz Zagreba ne čine Bošnjaci te kako je upravo to važna poruka koja se šalje iz Zagreba. Arslani je poručio kako albanska manjina u Hrvatskoj, kojoj sam pripada, ali i bošnjačka, uživaju prava koja se ne smiju zanemariti i kako treba cijeniti sve što čine hrvatske državne i lokalne institucije za očuvanje i afirmiranje identiteta, kako nacionalnog, tako i vjerskog. Arslani je rekao kako je ovaj odlazak konvoja ohrabrenje svim majkama Srebrenice koje su ostale bez svoje djece i svojih najmilijih.

-Mi ne idemo tamo da se nahranimo mržnjom, jer kao vjernici ne smijemo mrziti osobu, svaka osoba je ljudsko biće, mi možemo mrziti nečiji postupak - zaključio je Arslani.

Predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba (VBNMGZ) Armin Hodžić istaknuo je kako ovaj konvoj ne okuplja samo Bošnjake, nego sve koji žele posjetiti mjesto na kojem je počinjen jedan od najstrašnijih zločina na tlu Europe nakon Drugog svjetskog rata. Hodžić je naveo kako je ovim konvojem kroz 13 godina omogućeno da nekoliko tisuća ljudi posjeti Memorijalni centar u Potočarima te kako VBNMGZ organizira i Ultramaraton Vukovar – Srebrenica.

Gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima uručio je nagrade za najbolje eseje na temu Srebreničke tragedije učenicima srednje škole, kao i Medalje Grada Zagreba Kemalu Bukviću, Andreji Rakipoviću, Ekremu Bećiroviću i Zmagi Horvatu za izniman doprinos i zasluge u sudjelovanju i organizaciji Ultramaratona Vukovar - Srebrenica.

Ispred Islamskog centra u Zagrebu ove godine prema Potočarima je krenulo šest autobusa kojima će se na putu pridružiti još dva autobusa, jedan s putnicima iz Gunje, a drugi s putnicima iz Splita i Dubrovnika, sa ukupno preko 400 osoba.

Konvoj mladih Bošnjaka Hrvatske i njihovih prijatelja za Srebrenicu pod nazivom "Da se nikad ne zaboravi" okuplja mlade iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine koji u zajedničkom posjetu Memorijalnom centru u Potočarima odaju počast žrtvama genocida u Srebrenici, a trinaestu godinu zaredom organizira ga Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.