open-navfaktor-logo
search
Rasprava u Saboru
Hrvatski desničari traže ogradu i izlazak vojske na granicu prema Bosni i Hercegovini
Desničarska opozicija u Hrvatskom saboru ponovila je u četvrtak, uoči rasprave o ilegalnim migracijama, da vojska treba izaći na ključne tačke na granici s Bosnom i Hercegovinom i Srbijom i spriječiti ilegalne ulaske, a lijeva je uzvratila da migranti nisu Hrvatskoj prijetnja i da desnica "podriva" strahove građana uoči izbora.
09.11.2023. u 11:47
get url
text

Tako suverenist Marijan Pavliček tvrdi da je hrvatska granica "propusna kao švicarski sir", da migranti šetaju tom državom, da se ne zna gdje se nalaze.

- Ograđujete premijera i Vladu, a ne želite staviti vojsku na kritične tačke i ogradu prema BiH i Srbiji - prozvao je vladajuće i ustvrdio da se dizanjem ograde neće dijeliti Hrvate iz BiH, jer oni prelaze preko legalnih graničnih prijelaza.

Njegov prijedlog odbacio je HDZ-ov Nevenko Barbarić koji je istaknuo da bi "žica na granici s BiH, definitivno poremetila odnose i trajno narušila položaj Hrvata u toj državi".

- Uostalom, neka neko kaže koliko to košta, za koliko bi se godina postavilo - rekao je Barbarić.

- Vidimo šta se događa u Evropi, u Švedskoj, Danskoj, kako gori Francuska, želimo da Hrvatska ostane sigurna, neka vojska izađe na ključne granične tačke i spriječi ilegalni ulazak - rekao je Marin Miletić (Most).

"Mostovci" argumentiraju i da vojska na granici nije nikakav izuzetak i da to već prakticira 14 evropskih zemalja.

Dalija Orešković (Centar) ima drugačije mišljenje od desnog političkog spektra i kaže da migranti Hrvatskoj nisu prijetnja i da je tužno slušati kako se podrivaju strahovi građana uoči izbora.

- Pravi problem i prijetnja su negdje drugo, problem je što Hrvatska nije država u kojoj neko želi doći i ostati - kazala je, prenosi Hina.

Domagoj Hajduković (Socijaldemokrati) istaknuo je da granična policija uživa njegovo povjerenje, a da zazivanje vojske govori da im neko ne vjeruje da svoj posao rade kako treba.

- Šta će vojska raditi na granici, pucati po ljudima? - upitao se.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.