open-navfaktor-logo
search
Inicijative
Imamović: Formirati mrežu bošnjačkih narodnih zastupnika na Balkanu
Naša polazna tačka je činjenica da je Bosna i Hercegovina matična država svih Bošnjaka, međutim u ostvarivanju svog prava na posebne i specijalne veze sa svojom matičnom državom, mi se susrećemo sa brojnim preprekama, a Bošnjacima izvan Bosne i Hercegovine je onemogućeno da na bilo koji način institucionalno sarađuju sa matičnom državom, izjavio je narodni zastupnik u Skupštini Srbije i zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Enis Imamović.
22.03.2023. u 13:06
get url
text

On je predstavio inicijativu za formiranje foruma/mreže bošnjačkih narodnih zastupnika na Balkanu, u državama nastalim na prostoru bivše Jugoslavije. Imamović je u obraćanju medijima predočio da je "krajnje vrijeme da Bošnjaci daju ozbiljan odgovor na pitanja koje se u regionu nameću" i, da bi ta mreža u mnogome doprinijela pomirenju, harmonizaciji odnosa i povezivanju između država i naroda na Balkanu.

- Taj forum, odnosno mreža je zamišljena kao nadstranačka nacionalna koordinacija nosilaca bošnjačkih mandata u parlamentima svih država regiona, čiji je fokus djelovanja usmjeren na produbljivanje i jačanje veza sa matičnom državom Bosnom i Hercegovinom. Cilj nam je da kao zastupnička mreža institucionalizujemo komunikaciju sa svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini, sa svim legitimnim nosiocima izbornih funkcija, kako bi istakli značaj i stavili do znanja koliko je jaka Bosna i Hercegovina važna za opstanak Bošnjaka na ovim prostorima - rekao je Imamović, dodavši da bi jedna od uloga ove mreže bila "harmonizacija naših unutarbošnjačkih odnosa kao važan korak u našem političkom sazrijevanju".

Kako je naveo Imamović, ovo je i zahtjev međunarodnoj zajednici, u prvom redu EU, kojem teže kao države, da i ona prepozna Bosnu i Hercegovinu kao zainteresovanu stranu kada je u pitanju zaštita vitalnih nacionalnih interesa bošnjačkog naroda.

- Analizirajući posljednja politička dešavanja u regionu, došli smo do nekoliko važnih zaključaka zbog kojih smo odlučili da zauzmemo proaktivnu ulogu i pokrenemo nekoliko inicijativa kao naš odgovor na političke prilike nastale na Balkanu, da zauzmemo stavove i preduzmemo konkretne korake u cilju zaštite interesa bošnjačkog naroda. U toku su naši razgovori i kontakti sa svim bošnjačkim partijama i zastupnicima u državama regiona. Trenutno vodimo konsultacije oko platforme i tehničkog organizovanja. Zainteresovanost postoji kao i želja da izgradimo jak i stabilan mehanizam ovakve političke koordinacije - istakao je Imamović, kao predstavnik SDA Sandžaka, koja je pokrenula ovu inicijativu.

Podsjetio je da su Bošnjaci izvan Bosne i Hercegovine jedini narod koji iza sebe nema državu koja bi u punom kapacitetu bila u poziciji da se na bilateralnom nivou bavi zaštitom interesa ovog naroda, te da su brojni primjeri u kojima se Srbija pojavljuje kao zaštitnik prava Srba, bilo da se radi o Srbima u Bosni, na Kosovu, Crnoj Gori, što je sasvim legitimno, ali se postavlja pitanje, zašto se to isto pravo osporava Bosni i Hercegovini kada su u pitanju Bošnjaci.

- Zabrinjavaju procesi koji imaju za cilj slabljenje Bosne i Hercegovine, poput implementacije izbornih rezultata na izborima 2. oktobra prošle godine, nakon što je visoki predstavnik na kraju izbornog dana izvršio izmjenu Izbornog zakona na štetu bošnjačkog naroda kojom se ovaj narod stavlja u inferioran položaj, a glasovi i politički uticaj Bošnjaka potpuno devalviraju. Forum koji smo inicirali ima za cilj da pruži odgovor i pravedan model za uspostavljanje trajnog i stabilnog mira na Balkanu - poručio je on.

Inicijativa, na početku, ima za cilj uspostavljanja mreže mandata bošnjačkih političkih predstavnika u parlamentima, a SDA Sandžaka je, uz predloženu rezoluciju, pozvala sve organizacije civilnog društva i udruženja građana u BiH da pruže podršku ovoj inicijativi i aktivno učestvuju u njenoj realizaciji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.