open-navfaktor-logo
search
Zastupnik SDA Sandžaka
Imamović: Zašto bi se Bošnjaci izvinjavali Vučićevom režimu, kriza u BiH je primjena velikosrpske ideologije
Enis Imamović, zastupnik Stranke demokratske stranke Sandžaka u Narodnjoj skupštini Srbije je svojim izlaganje na posljednjoj sjednici o polažaju Bošnjaka, negiranju genocida u Srebrenici i veličanju ratnih zločinaca izazvao burne reakcije predsjednika Aleksandra Vučića i ministra unurašnjih poslova Aleksandra Vulina. 
21.11.2021. u 15:38
get url
text

VEZANI TEKST - Pogledajte šta je zastupnik SDA u Skupštini Srbije Imamović kazao o položaju Bošnjaka, Mladiću, Vulinu...

U intervjuu za Faktor Imamović komentariše njihove reakcije, kakav je status Bošnjaka, kako je živjeti u ambijentu koji veliča zločince... 

Kakav je Vaš komentar na izjave predsjednika Srbije kako je aktuelna vlast učinila najviše za Bošnjake u historiji?

- Ukoliko krenemo od činjenice da ova vlast u personalnom i političkom smislu predstavlja kontinuitet, tj. novi uspon velikosrpske političke elite Miloševićevog režima devedesetih, onda možemo da zaključimo šta je sve ova vlast učinila za Bošnjake, te šta je činila i čini Bošnjacima.

Postoji čitava knjiga pod nazivom "Hronika zla i neizvijesnosti" koja na više od 700 strana dokumentuje zločine, masovna hapšenja, mučenja, političke procese, razna maltretiranja do granatiranja sela, masovnih otmica, mučenja i egzekucije Bošnjaka Sandžaka devedestih.

Ova vlast je sve to izbacila iz akcionog plana za poglavlja 23 i 24 kao obavezu države Srbije u procesu pregovora za članstvo u EU. U ovim zločinima učestvovale su zvanična policija i vojska Srbije. Međutim, za njih nije bilo mjesta u poglavljima koja se bave pravosuđem, osnovna prava, pravda, sloboda i sigurnost.

VEZANI TEKST - SDA Sandžaka: Predlažemo da Sandžak bude posebna izborna jedinica

Kako možemo govoriti o svim tim pojmovima ukoliko i dan danas ovi zločini nisu rasvijetljeni. Kako Bošnjaci da vjeruju u pravo i pravdu, u pravosuđe i državne organe ukoliko ti isti organi u svojim redovima imaju optužene za ratne zločine?

Dakle, ono što ova vlast čini Bošnjacima kreće se u opsegu od institucionalnog negiranja nacije, maternjeg bosanskog jezika kao osnovnog identitetskog elementa jednog naroda, preko prikrivanja i nagradjivanja onih koji su naredjivali i sprovodili ratne zločine, do negiranja genocida nad Bošnjacima i veličanja ratnih zločina i zločinaca.

Nakon Vašeg otvorenog, direktnog, zašto ne reći i hrabrog izlaganja u Skupštini Srbije ministar Vulin je na stranici MUP-a kazao kako se trebate izviniti te da Bošnjaci ne misle kao Vi. Šta mislite o tome?

- Velikosprska ideologija i njeni politički eksponenti poput Vulina očekuju da se Bošnjaci stalno za nešto izvinjavaju, počevši od samog postojanja bošnjačkog naroda.
U odnosu na te fašističke postavke, mi smo uvijek na suprotnoj strani i nikome se nećemo izvinjavati zbog toga.

VEZANI TEKST - Imamović: U Srbiji se izruguju žrtvama Prijedora, poziva se na novi genocid, šta radi Tužilaštvo i Ustavni sud

Da li je nakon Vašeg izlaganja bilo komentara zastupnika, prije svega onih s desnog političkog spektra? Da li je bilo uvreda?

- To je postao sastavni dio političkog života. Ujedno je i pouzdan način da znate da ste na pravom putu da se suprotstavite rastućem fašizmu i degradaciji demokratskog društva kome svi težimo.

Kako žive  Bošnjaci Sandžaka, kakav je utjecaj Beograda na društvena zbivanja, da li se narod boji?

- Narod trpi ogromne pritiske, Vučićev režim je razvio i usavršio sve modele hibridnog progona političkih neistomišljenika i slobodoumnih ljudi. Beograd na razne načine vrši ogroman uticaj na društvena zbivanja u Sandžaku, prvenstveno kroz promjenu političke volje gradjana s jedne strane pricipima kolektivnog sankcionisanja i sa druge strane nagrađivanjem lojalnih pojedinaca.   

Mi se zalažemo za potpunu političku i teritorijalnu autonomiju Sandžaka, zajednicu ravnopravnih građana i naroda koji u njemu žive. To vidimo kao najbolji model za ekonomski, infrastrukturni i svaki drugi vid razvoja koji pripada svim njegovim građanima, a ujedno je to najsigurniji mehanizam za biološki i politički opstanak Bošnjaka na ovim prostorima.

VEZANI TEKST - Skupština Srbije odbila da raspravlja o rezoluciji o genocidu u Srebrenici

U Bosni i Hercegovini je na sceni pokušaj njenog razbijanja, a projekat predvodi član Predsjedništva i lider SNSD-a Milorad Dodik. Koliko je utjecaj Beograda na ovu krizu?

- Neću reći ništa novo kada kažem da su zbivanja u BiH posljedica praktične primjene velikosprske ideologije koja nestanak bošnjačkog naroda i države Bosne vidi kao ostvarivanje interesa sopstvenog naroda i države.

To je ista politika, ista matrica sa kojom se Bosna i bošnjački narod suočavaju vijekovima, jedina razlika je u tome što se sada sprovodi savremenim metodama hibridnog rata, vješto upakovana u moru diplomatskih floskula lidera tzv. "srpskog sveta".

Međutim ono što nikako ne uspijevaju da sakriju jeste upravo težnja da svemu daju prefiks "srpski", pa je tako "republika srpska", "zajednica srpskih opština", "srpski svet"... Takav koncept ne poznaje i ne priznaje ravnopravnost kao osnovni princip demokratije.

Zato se mi suštinski razlikujemo od politike aktuelnog režima, a naš koncept Sandžaka i čitave Srbije je sušta suprotnost takvom uređenju u kome nema mjesta za druge i drugačije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.