open-navfaktor-logo
search
Pređene crvene linije
Iran zaprijetio SAD-u da će njegove baze biti mete ako podrži odgovor Izraela
AUTOR: Faktor
14.04.2024. u 09:50
get url
text
Mohammad Bagheri
Mohammad Bagheri
FOTO: Screenshot/Talk With World Leaders
Mohammad Bagheri, načelnik Glavnog štaba iranskih oružanih snaga, upozorio je da bi izraelski odgovor na iranski napad mogao biti mnogo veći, navodi agencija Tasnim.
Bagheri je rekao da je razlog sinoćnjeg napada to što je Izrael prešao crvene linije Irana.
Također je dodao da je Iran preko Ambasade Švicarske poslao poruku SAD-u da "ukoliko preko svojih baza ili vojnih sredstava budu učestvovali u daljim agresivnim cionističkim potezima širom regije, više neće biti sigurni".
- Mi ćemo ih u tom slučaju posmatrati kao agresora i reagovati u skladu s tim - dodao je.
Bagheri je ustvrdio da je iranski napad dronovima i projektilima bio uspješan protiv dvije izraelske vojne baze. Kazao je da su ciljane dvije lokacije - "obavještajni centar koji je cionistima davao potrebne informacije za napad koji je uništio iranski konzulat u Damasku 1. aprila, kao i zračna baza Nevatim, odakle su poletjeli avioni F-35 koji su ga bombardirali". Istakao je da su ta dva centra znatno oštećena i stavljena van upotrebe.
- Nemamo namjeru nastaviti ovu operaciju, ali ako cionistički režim poduzme akciju protiv Islamske Republike Iran, bilo na našem tlu ili u našim centrima u Siriji ili negdje drugo, naša sljedeća operacija bit će puno veća od ove - upozorio je on.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.