open-navfaktor-logo
search
Sa različitih lokacija
Izraelska vojska: Iran napao Izrael sa 290 projektila i dronova
AUTOR: Anadolija
14.04.2024. u 09:38
get url
text
FOTO: AA
FOTO: AA
Izraelska vojska saopćila je u nedjelju da je Iran napao Izrael sa 290 projektila i dronova, uključujući 100 balističkih raketa.
Izraelska javna radiodifuzna korporacija citirala vojsku da je u subotu navečer Izrael bio podvrgnut iranskim napadima koji su uključivali oko 100 balističkih, 30 krstarećih raketa i 160 samoubilačkih dronova.
- Lansiranja projektila i dronova izvedena su sa različitih lokacija u Iranu u nekoliko talasa - navodi se u saopćenju.
Vojska je istakla da se to poklopilo sa drugim lansiranjima raketa i dronova iz Jemena i Iraka, te oko 40 iz Libana.
Vojska tvrdi da su izraelski ratni avioni zajedno sa drugim zemljama predvođenim Sjedinjenim Američkim Državama "presreli više od 20 krstarećih projektila" izvan teritorije Izraela.
- Nije bilo prodora krstarećih projektila na teritoriju Izraela, već balističkih raketa koje su nanijele manju štetu infrastrukturi - saopćila je vojska ne navodeći detalje.
Iran je u subotu započeo vazdušni napad na Izrael u znak odmazde za vazdušni napad na njegov diplomatski objekat u glavnom gradu Sirije 1. aprila. U napadu je ubijeno najmanje sedam pripadnika iranske Islamske revolucionarne garde, uključujući dva visoka generala.
Teheran je optužio Izrael za izvođenje napada i obećao da će odgovoriti. Tel Aviv nije zvanično preuzeo odgovornost za napad, ali je prethodno izveo nekoliko napada na iranske ciljeve širom Sirije. Iran i Hezbollah naveli su da napad neće proći nekažnjeno.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.