open-navfaktor-logo
search
Očekuju da im se pridruži još zemalja
Irska, Španija i Norveška zvanično priznale palestinsku državu
AUTOR: Anadolija/Faktor
28.05.2024. u 13:46
get url
text
Zastava Palestine ispred zgrade irskog Parlamenta/Vlade
Zastava Palestine ispred zgrade irskog Parlamenta/Vlade
Irska, Španija i Norveška danas su zvanično priznale palestinsku državu.
Irska vlada saopćila je danas da je ta zemlja zvanično priznala palestinsku državu, uprkos tome što je Izrael osudio taj plan.
Vlada je odobrila priznanje na sjednici vlade u utorak ujutro, navodi se u saopćenju.
- Apsurdno je govoriti o tome kako je priznanje Palestine antiizraelski potez. Nema smisla iznositi tu optužbu ili tu tvrdnju. Mislim da će naša odluka biti katalizator za druge da razmotre svoju poziciju. Mislim da je ovo veoma značajan i historijski trenutak za našu zemlju, kao i Španiju te Norvešku - rekao je šef irske diplomatije Micheal Martin.
Španija i Norveška također su danas zvanično priznale palestinsku državu. 
- Ovo je historijska odluka koja ima jedan cilj - doprinijeti postizanju mira između Izraelaca i Palestinaca - rekao je premijer Pedro Sanchez u jutrošnjem obraćanju.
Sanchez je napomenuo da Španija priznaje palestinsku državu na osnovu granica iz 1967. godine, priznajući samo promjene o kojima su se složile obje strane.
- Iako nije na Španiji da definiše granice drugih nacija, naš stav je usklađen s rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija i sa stavom koji tradicionalno zauzima Evropska unija - naglasio je španski lider.
Zalaganje za održivo dvodržavno rješenje
Sanchez je dodao da bi palestinska država trebala biti "održiva" sa Zapadnom obalom i Gazom koji su povezani koridorom i Istočnim Al-Qudsom/Jerusalemom kao glavnim gradom.
- Današnja odluka je zasnovana na međunarodnom pravu i poštovanju poretka zasnovanog na pravilima – principima koji nas vode bez obzira na kontekst - rekao je Sanchez.
Španski premijer je dodao da će od srijede njegov fokus biti na zalaganju za održivo dvodržavno rješenje kako bi se donio trajni mir u regionu.
Kako bi se postiglo trajno rješenje s dvije države, Sanchez je rekao da je glavni prioritet "okončavanje krize u Gazi", što uključuje postizanje trajnog prekida vatre, nesmetan pristup humanitarnoj pomoći Gazi i oslobađanje svih izraelskih zarobljenika.
Rekao je da će Španija "nastaviti da jača saradnju sa partnerima posvećenim miru i prosperitetu u regionu" kako bi sazvala međunarodnu mirovnu konferenciju koja će provesti rješenje s dvije države.
- Današnjom odlukom preuzimamo odgovornost u potrazi za mirom, sigurnošću i prosperitetom svih ljudi - dodao je premijer.
Španski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Albares kazao je da su priznali Palestinu "jer je vrijeme za to".
- Ne možemo više čekati. Vidjeli smo decenije nasilja, bola i razaranja, decenije razgovora o miru. Sada je vrijeme da to pretvorimo u stvarnost - dodao je Albares te najavio da će Slovenija u četvrtak učiniti isto.
Ubrzanje napora za prekid vatre u Gazi
Dublin i Oslo opisali su svoju odluku kao način da se ubrzaju napori za prekid vatre u ratu koji Izrael vodi u Gazi. Albares je rekao kako ne sumnja da će se još više zemalja pridružiti Španiji.
Kako je saopćeno iz Ministarstva vanjskih poslova Norveške, šef norveške diplomatije Espen Barth Eide je poručio kako je ovaj "posebni dan" prekretnica u odnosima njegove zemlje i Palestine.
Kritikujući nedostatak "konstruktivne predanosti" Izraela u pogledu dvodržavnog rješenja, Eide je naglasio da je Norveška "jedan od najjačih branitelja palestinske države više od 30 godina".
Norveška, Irska i Španija odlučile su istovremeno priznati palestinsku državu te su izrazile nadu da će i druge evropske zemlje poduzeti isti korak u priznavanju Palestine.
Eide je izjavio da samo priznavanje Palestine od evropskih država nije dovoljno da bi postojanje te države bilo "održivo", te je poručio da podržavaju mirovni plan koji je "dalje razrađen s ključnim akterima" u regiji.
Norveški ministar vanjskih poslova Espen Barth Eide predao je 26. maja u Briselu palestinskom premijeru Mohammedu Mustafi dokumente koji pokazuju da njegova zemlja priznaje Palestinu.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.