open-navfaktor-logo
search
Pritužbe
Izbori u Hrvatskoj: Glasačima iz BiH nudi se prijevoz do Makarske i ručak?!
Prema informacijama iz udruženja Gong, lokalni izbori u Hrvatskoj tokom prijepodneva prošli su relativno mirno, ali uz mnoštvo pritužbi građana.
16.05.2021. u 14:35
get url
text

Pritužbe su bile zbog kršenja izborne šutnje, pritužbi na biračke odbore, upita o biračkim mjestima i mogućnostima glasanja ako su birači u samoizolaciji ili bolesni, izvijestili su iz Gonga.

U skladu sa pritužbama koje su zaprimili, iz Gonga su zatražili od Državne izborne komisije da istraži poruke koje se šire SMS-ovima i društvenim mrežama, a njihov sadržaj je dogovaranje prijevoza glasača iz Bosne i Hercegovine u Makarsku. U poruci se, kako navodi Gong, spominje osiguran prijevoz i ručak za sve simpatizere određene stranke, prenosi Hina.

Od Komisije su zatražili provjeru autentičnosti izvora i odgovor na pitanje je li osiguranje ručka utjecaj na birače i je li sporno da se prijevoz nudi samo određenim simpatizerima stranke, što podrazumijeva da to nije dostupno svima koji bi željeli glasati. Također, upitali su i radi li se tu o neprijavljenim donacijama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.