open-navfaktor-logo
search
Duhovi prošlosti
Jačaju politike zla iz 90-ih: Vučić pokušava stvoriti "srpski svijet", Vulin ga naziva "predsjednikom svih Srba"
Među predstavnicima srbijanske politike se u posljednje vrijeme počela koristiti nova sintagma koja se odnosi na povezanost Srba iz regije sa aktuelnom vladajućom politikom u Srbiji, a to je "srpski svijet". Uporedo sa korištenjem te sintagme, počeo se obilježavati i Dan srpskog jedinstva.
27.09.2020. u 08:57
get url
text

Obje novine su, smatra zagrebački Jutarnji list, ideološki okviri posuđeni iz sličnih ideološko-nacionalnih matrica.

Prva je od ruskih kremaljskih ideologa koji već godinama promoviraju prema svojim istočnoslavenskim komšijama politiku "ruskog svijeta”, a druga je uvedena po obrascu Orbánove Mađarske - Dana zajedništva kojim se "komemorira” Trianonski ugovor, kojim se prema mađarskom tumačenju žali za "izgubljenim” teritorijem Ugarske monarhije.

S druge strane, "srpski svijet" se u regionalnoj javnosti tumači kao eufemizam za etničko-ideološko-osvajačku politiku iz vremena Memoranduma SANU i pohoda Sloboda Miloševića. Granice "srpskog svijeta", u okviru koji se treba slaviti Dan srpskog jedinstva, poklapaju se sa memorandumskim granicama "velike Srbije".

Podsjetit ćemo u tom kontekstu na posljednje izjave, poput one Aleksandra Vučića o Trebinju kao "jednom od najljepših srpskih gradova", te posljednju konstataciju zastupnika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS-a Srđana Mazalice prema kojoj je "Trebinje Srbija".

Na reakcije regionalne javnosti, prije svega one u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, i optužbe na račun pokušaja Aleksandra Vučića da stvara "srpski svijet" je reagirao ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, koji je kazao da "Vučić jeste predsjednik svih Srba".

- Vučić treba da stvara srpski svijet. Srbi imaju pravo da budu politički jedinstven narod i da o ključnim nacionalnim pitanjima odlučuju zajedno i da rade jedinstveno – saopćio je Vulin.

On je istaknuo da "Beograd mora da u sebi i oko sebe okupi sve Srbe, a predsjednik Srbije je predsjednik svih Srba".

- Vučić jeste predsjednik svih Srba, i zbog toga mogu samo da ga mrze. I dosta se Srbija pravdala što Srbi vijekovima žele da budu jedno. Srbi žele da su ujedinjeni i zbog te prirodne želje i potrebe nemaju ni kome ni zašto da se pravdaju. Mi Srbi nemamo jednu državu, ali možemo da imamo jednu politiku i jednu volju, i to nije više stvar izbora političara. Jedinstvo Srba je nužnost bez koje nas neće biti – poručio je Vulin.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.