open-navfaktor-logo
search
Stavovi iz Beograda
Je li se Vučić zabrinuo: "Vulinovi javni nastupi suludi i opasni"
Srpska napredna stranka sa satelitima je najveća prepreka eurointegracijama, jer joj to omogućavaju izborne pobjede, smatraju predstavnici novijih proevropskih snaga, dok oni iz redova starijih građanskih opcija žale što nije izvršena lustracija kad je trebalo, u odgovoru na stav odlazećeg ministra policije Aleksandra Vulina da Srbiji nije mjesto u EU.
16.10.2022. u 22:45
get url
text

- To je legitiman, ali štetan i pogrešan stav. Mada razumijem zašto to kaže, jer Vulin zna da ako Srbija zaista usvoji evropske standarde, na primjer, u borbi protiv korupcije i kriminala, da će se iza rešetaka naći upravo pripadnici SNS režima, a ako se primjene standardi u slobodi medija, da nikada ne bi mogli da pobjede na izborima - kaže za Danas, Radomir Lazović narodni poslanik Ne davimo Beograd.

Zoran Vuletić, predsjednik vanparlamentarnog Građanskog demokratskog foruma (GDF), ističe da je Vulin "osokoljen nedavnom posjetom Moskvi" i da se osjeća sigurnim.

- Vulini i ruski ministar Lavrov su poručili građanima Srbije da ne treba da brinu, Vučić će nastaviti da vodi politiku kao i do sada. To znači lažnu proevropsku politiku koja se diktira iz Moskve - smatra Vuletić.

On dodaje da je Vulin neskriveno angažovan, šta više ponosan na svoju službu Rusiji i da ovom izjavom direktno gura Vučića u formalni prekid EU integracija.

- Bit će zanimljivo vidjeti da li će Vučić uspjeti sa novom prevarom Evrope time što Vulin neće biti dio nove Vlade. Za takvo rješenje je potrebna Putinova saglasnost, ukoliko je spreman da suzbije sujetu - mišljenja je predsjednik GDF-a.

Aleksandar Marton, portparol Lige socijaldemokrata (LSV), u pisanoj izjavi zaključuje da je sramota da Vulin, sa visoke državne pozicije, ima priliku da nas svakodnevno udaljava od modernog i normalnog svijeta.

- Njegovi javni nastupi su kombinacije suludih i opasnih izjava. Da je 2000. godine započet proces lustracije, na čemu je insistirala LSV, Vulin bi kao portparol Mirjane Marković i zločinačko-mafijaške organizacije JUL među prvima bio lustriran - ukazuje Marton.

Miroslav Parović, iz desnog Narodnog slobodarskog pokreta, tvrdi da je u vlasti napravljena rijaliti priča poput one u Zadruzi pa je tako Vulinu dopala uloga da bude protiv EU i za Ruse, a Zorani da bude protiv Rusa, piše Danas.

- Suština igre je da na kraju Vučić ispadne najnormalniji što je jako teško, a da mi svi drugi ganjamo te njihove priče i ne bavimo se korupcijom i kriminalom koji razjedaju društvo. Uz to, lako je Vulinu biti anti EU kada njegov prijatelj i poslovni partner Željko Mitrović sav kapital i poslovne veze ima u Londonu - zaključuje Parović.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je za Novosti da što prije Srbija prihvati da je iz Evropske unije ne žele i da joj tu nije ni mjesto, bitće bolje, i dodao da odnos prema EU nije pitanje emocija već racionalnih odluka.

VEZANI TEKST - Vulin: EU nas ne želi, traže da priznamo Kosovo i ukinemo RS, prijateljstvo s Rusijom je važno

Mediji pišu da će u utorak 18. oktobra početi zasjedanje Narodne skupštine o sastavu nove vlade Srbije, kao i da Vulin vjerovatno neće ostati ministar.

Navodno, prema tim spekulacijama, on bi trebalo da dođe na funkciju direktora Srbijagasa umjesto Dušana Bajatovića.

Prema sastavu nove vlade, čija je mandatarka u trećem mandatu Ana Brnabić, tumačiće se i da li će Srbija krenuti u vanjskopolitički zaokret, odnosno da li će u njoj ostati ministri koji otvoreno zagovaraju blisku saradnju sa Rusijom i udaljavanje od Zapada.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.