open-navfaktor-logo
search
Humanitarna kriza
Količina vode po glavi stanovnika u Gazi smanjena sa 90 na dva litra
Portparol Općine Gaza, Husnu Mehna, pojasnio je da je nedostatak vode izazvan ozbiljnim oštećenjima vodovodnih mreža tokom izraelskih napada na infrastrukturu i druge objekte
AUTOR: Anadolija
11.03.2024. u 19:55
get url
text
Izraelska vojska uništila 40 bunara
Izraelska vojska uništila 40 bunara
FOTO: Anadolija
Portparol Općine Gaza Husnu Mehna izjavio je da se pogoršala humanitarna kriza u Gazi, koja se sve više suočava sa glađu i žeđu, te da je količina vode po glavi stanovnika smanjena sa 90 na dva litra, javlja Anadolija.
Mehna je u razgovoru za agenciju Anadolu govorio o situaciji u Pojasu Gaze.
Naglasio je da je humanitarna pomoć koja stiže gradu Gazi i sjevernim regijama veoma važna, ali nedovoljna.
- Upozoravamo javnost da će, ako se humanitarna kriza nastavi i dalje pogoršavati, broj umrlih od gladi i žeđi porasti na sjeveru Gaze - rekao je.
Mehna je kazao da je količina vode po glavi stanovnika u Gazi prije početka rata iznosila 90 litara, a danas je smanjena na samo dva litra.
Pojasnio je da je nedostatak vode izazvan ozbiljnim oštećenjima vodovodnih mreža tokom izraelskih napada na infrastrukturu i druge objekte.
Mehna je kazao da je izraelska vojska uništila 40 bunara, devet rezervoara za vodu, 42 hiljade metara vodovodne mreže i 500 ventila različitih prečnika, te da nema dovoljno goriva za rad preostalih bunara.
Istakao je da Opština Gaza od početka prošlog novembra nije u mogućnosti da isporuči gorivo i kazao je da je potrebno obezbijediti gorivo kako bi se mogle pružati osnovne usluge.
Dodao je da su ekološki uslovi na katastrofalnom nivou zbog nagomilavanja oko 70 hiljada tona smeća na ulicama grada Gaze, posebno oko bolnice Shifa.
Mehna je također istakao da je izraelska vojska uništila oko milion kvadratnih metara puteva samo u gradu Gazi.
Kako je kazao, dosad je 27 ljudi umrlo od gladi i žeđi u Pojasu Gaze gdje je Izrael izazvao masovnu glad ne dozvoljavajući ulazak prijeko potrebne humanitarne pomoći.
Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.
Napadi se, međutim, nastavljaju nesmanjenim intenzitetom, a isporuka pomoći i dalje je nedovoljna za rješavanje humanitarne katastrofe.
Od 7. oktobra prošle godine u izraelskim napadima na Pojas Gaze ubijeno je najmanje 31.112 Palestinaca.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.