open-navfaktor-logo
search
Premijer Kosova
Kurti iz Brisela: Vučić odbio da potpiše sporazum sa Kosovom
Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je nakon današnji sastanaka sa liderima EU u Briselu da je on ponudio potpisivanje Osnovnog sporazuma, sa članom 7 koji se odnosi na formiranje Zajednice općina sa srpskom većinom, ali da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odbio da potpiše sporazum sa Kosovom, prenosi Anadolija.
26.10.2023. u 22:46
get url
text

Kako se navodi u izjavi Vlade Kosova, predsjednik Srbije je tražio da se prihvati i dodatni papir kojim se praktično poništavaju tri principa Osnovnog sporazuma, implementirajućeg aneksa i nacrta predloženog od strane pet emisara 21. oktobra 2023. godine.

Premijer Kurti je rekao da "prihvatanje podrazumijeva potpisivanje, a samo potpis podrazumijeva prihvatanje i garantuje implementaciju".

Kurti se danas sastao sa njemačkim kancelarem Olafom Scholzom, francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, premijerkom Italije Giorgijom Meloni, predsjednikom Vijeća Evrope Charlom Michelom, zamjenikom predsjednika Evropske komisije i visokim predstavnikom za vanjsku politiku Josepom Borellom, te njegovim emisarom Miroslavom Lajčakom.

Kurti je zahvalio svima na njihovom doprinosu i angažmanu ka miru, normalizaciji odnosa između Republike Kosova i Srbije.

- Premijer Kurti je naglasio da je, nakon terorističkog napada od 24. septembra, njegov prioritet sigurnost na Kosovu, sa naglaskom na granični prijelaz sa Srbijom, pošto su sa druge strane stigli paramilitarci koji su izvršili teroristički i kriminalni napad ubijajući i ranjavajući kosovske policajce. Da se ovo ne bi ponovilo, potrebne su sankcije i kazna Srbiji - navodi se u saopćenju Vlade Kosova.

Dodaje da istraga nad terorističkom i paramilitarnom grupom sponzorisanom od strane Srbije, treba pokazati tačno ko je šta napravio u izvršenju ovog akta agresije, dok u međuvremenu nema dileme kod međunarodnog faktora u vezi sa krivcem.

Dalje se navodi da paramilitarna teroristička grupa Milana Radoičića i ostali odgovorni trebaju biti izručeni Kosovu gde bi bili subjekat pravednog i fer sudskog postupka, posebno kada se uzme u obzir da se pravosudni sistem na Kosovu i sudski procesi monitorišu od strane Misije Evropske Unije za vladavinu prava - EULEX.

Kurti je podsjetio da je bio spreman potpisati i u Briselu 27. februara 2023. godine, kao i u Ohridu 18. marta 2023, a i večeras 26. oktobra naglašavajući da je upravo Samit Vijeća Evrope u Briselu pravi događaj za potpisivanje Osnovnog sporazuma, uključujući i Nacrt ponuđen od strane EU i SAD-a u cilju izvršenja člana 7 u vezi sa članom 10 Osnovnog sporazuma.

- Uprkos ovako širokogrudnoj ponudi premijera Kurtija, predsJednik Srbije Vučić je odbio potpisati sporazum sa Kosovom i tražio da se prihvati i dodatni papir kojem se praktično poništavaju tri principa Osnovnog sporazuma, implementirajućeg aneksa i nacrta predloženog od strane pet emisara 21. oktobra 2023. godine - navodi se u saopćenju.

Kurti je naglasio da Kosovo zaslužuje status kandidata unutar EU, dakle i pridruživanje pet ostalih država članica EU sa ostalih 22, u cilju priznavanja nezavisnosti Kosova, dok se sigurnost granice Kosova, uz kolektivnu sigurnost regiona Zapadnog Balkana, podiže putem Sporazuma nad Partneritetom za mir sa NATO-om u smeru učlanjivanja Kosova unutar ove sjeverno-atlantske alijanse.

Predsjednik Vijeća Evrope Michel objavio je ranije da se u Briselu sa kolegama iz Evropske unije odvojeno sastao sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem i predsjednikom Srbije Alekdandrom Vučićem.

- Sa Josepom Borrellom i kolegama iz EU, sastao sam se sa premijerom Albinom Kurtijem, a zatim sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem. Deeskalacija i povratak normalizaciji odnosa Beograda i Prištine je od suštinskog značaja - naveo je Michel na mreži X.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.