open-navfaktor-logo
search
Premijer Kosova
Kurti: Nacrt statuta ZSO tek kad se postigne dogovor o njezinim principima
Premijer Kosova Albin Kurti rekao je da će konkretizirati svoju viziju za nacrt Statuta Zajednice srpskih općina tek kada se postigne dogovor o njezinim ključnim principima, prenosi Kosovo online.
08.06.2023. u 21:15
get url
text

VEZANI TEKST - Albanija predala Macronu i Sholzu nacrt dokumenta za ZSO na Kosovu

Kurti je na današnjoj plenarnoj sjednici Skupštine Kosova rekao da ne može da napiše Statut Asocijacije, pa da se tek zatim traži kompromis o njemu.

- Mogu da produbim svoju viziju statuta Udruženja, ali produbljivanje podrazumijeva načelnu kompatibilnost. Dakle, kada se u principu dogovorimo, uključujući i one stupove koje ste spomenuli da sam u principu rekao, onda možemo slobodno produbiti tekst. Ali ne možemo da pišemo alternativne tekstove, između kojih se može naći aritmetički prosjek, a da se jednom u principu ne dogovorimo - rekao je Kurti.

Rekao je da je na posljednjem sastanku u dijalogu na visokom nivou u Briselu 2. maja predstavio svoj viziju Zajednice srpskih općina na osnovu onoga što je, kako je dodao, navedeno u članu 7 Osnovnog sporazuma o normalizaciji i poručio da se detaljima može govoriti tek kada se postigne načelni dogovor.

On je ponovio svoje neslaganje s nacrtom Statuta ZSO, koji je sastavio Upravljački tim, koji je kosovska vlada raspustila.

VEZANI TEKST - Procurio dokument: Amerikanci i EU spremaju sankcije Kurtiju jer ne igra po njihovim notama

Kurti je rekao da je viziju Statuta ZSO koji je iznio u Briselu zasnovana na hrvatskom modelu za nacionalne manjine.

- Moja vlada se nije složila sa nacrtom Upravljačkog tima jer je on po sadržaju i formi imitirao Republiku Srpsku u Bosni i Hercegovini. Shodno tome, predložio sam nacrt vizije za provođenje člana 7 Osnovnog sporazuma i u vezi sa članom 10, za šta nisam dobio odobrenje prvo druge strane, a potom i zvaničnog Brisela, koji ovo pitanje i dalje smatra otvorenim.

Od sada možemo da razgovaramo u okviru briselskog dijaloga o primjeni člana 7 Sporazuma prema mojoj viziji predstavljenoj u Briselu, koja predstavlja slovo i duh Ustava naše Republike, transatlantski konsenzus demokratskih vrijednosti - dodao je on.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.