open-navfaktor-logo
search
Premijer najavio
Kurti: Od 15. marta Kosovo ukida takse BiH i Srbiji
Kosovski premijer Albin Kurti najavio je da će od 15. marta biti ukinute takse na uvoz sirovina iz Bosne i Hercegovine i centralne Srbije. 
27.02.2020. u 19:34
get url
text

Albin Kurti je prilikom obraćanja na vanrednoj konferenciji u Prištini rekao da je ukidanje takse na uvoz sirovina "znak dobre volje naše strane za rješavanje problema i odnosa".

- Očekujem da Vlada Srbije odgovori prekidom kampanje i uklanjanje ostalih netarifnih prepreka - naveo je Kurti dodajući da će Priština od 1. aprila ukinuti sve takse na period od 90 dana ukoliko srbijanska strana pokaže dobru volju. 

- Ako srbijanska strana pokaže istinsku posvećenost ovoj kampanji, tada će od 1. aprila 2020. ona potpuno ukinuti tarifu za period od 90 dana - rekao je Kurti.

Također, uslovio je i Evropsku uniju i Sjedinjene Američke Države.

- Neka EU razvije ovu akciju, počevši od liberalizacije viznog režima. Ako Srbija ne poštuje volju Vlade Kosova da ukloni ekonomske barijere, tada će Vlada Kosova početi sa primjenom reciprociteta, prvo u oblasti trgovine, a zatim na ekonomskom i političkom polju počev od 1. aprila - rekao je Kurti.

Tarifa će, kako kaže, biti vraćena "ako se Srbija ne preobrazi".

- Ako srbijanska strana ponovo ne stane u kampanji, onda će kosovska vlada ponovo da vrati taksu od 15. juna - naveo je kosovski premijer, objavila je RTS. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.