open-navfaktor-logo
search
Upozorenje premijera
Kurti: Sljedeći sati, dani i sedmice na Kosovu mogu biti problematični, suočeni smo sa srpskim šovinizmom
Premijer Kosova Albin Kurti poručio je večeras kako "organi reda i sigurnosti naše države prikupljaju informacije, prate situaciju i djelovaće u odbranu zakona i građana, našeg suvereniteta i teritorijalnog integriteta", javlja Anadolu Agency (AA).  
31.07.2022. u 22:24
get url
text

- Prije početka izdavanja dokumenata za ulaz i izlaz na graničnim prelazima sa Srbijom, ilegalne srpske strukture na sjeveru Kosova započele su sa blokadom puteva i sa pucnjavom. Tome su prethodile zapaljive izjave i sastanci u Beogradu i Raškoj. Tu su isplanirane i podstaknute agresivne akcije koje se dešavaju danas - naveo je Kurti u objavi na društvenim mrežama.

Kurti je napisao da su "Vučić i Petković odgovorni za nemire".

- Pažljivo pratite saopćenja iz naše Vlade, iz Ministarstva unutrašnjih poslova i kosovske policije i ne dozvolite da vas dezinformišu zvanični beogradski mediji ili bilo koji medij na Kosovu koji im svjesno li nesvjesno služi - pozvao je Kurti i dodao:

- Sljedeći sati, dani i sedmice mogu biti izazovni i problematični. Suočeni smo sa srpskim nacional-šovinizmom koji dobro poznajemo. Radit ćemo danonoćno, bit ćemo na nivou svojih obaveza, za vas kao građane i za našu demokratsku Republiku. I zajedno uspijevamo održati red i zakon postavljajući ih u svaki kutak zemlje.

VEZANI TEKST - Priština: Čula se pucnjava, ali nema informacija da je neko povrijeđen; Beograd: Vojska Srbije nije ušla na Kosovo

Policija Kosova saopćila je da nema zvaničnih informacija da je neki građanin ili policajac povrijeđen u kontekstu aktuelne situacije koja vlada na sjeveru Kosova.

- Na osnovu dosadašnjih zvaničnih informacija, nastavljene su blokade puteva na nekoliko lokacija na sjeveru Mitrovice u pravcu graničnih prelaza Jarinje i Brnjak koji su zatvoreni za saobraćaj - navodi se u saopćenju kosovske policije.

U saopćenju se također navodi da policija Kosova nema zvaničnih informacija da je neki građanin ili zvaničnik policije povrijeđen.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.