open-navfaktor-logo
search
Kandidat za premijera
Kurti: Vučić je novi Milošević, prvo bi da podijeli Kosovo, a onda i BiH
On je upozorio da novi sukob između Kosova i Srbije se ne bi mogao lokalizovati, tim prije što, kako je rekao, "naspram Srbije Albanci djeluju kao nacija, a ne kao krhka država Kosovo".
17.11.2019. u 16:04
get url
text

Kandidat za premijera Kosova Albin Kurti izjavio je da u ovom trenutku nije potrebno ubrzanje pregovora Beograda i Prištine. Kurti je u intervjuu crnogorskoj Pobjedi rekao da bi umjesto toga prioritet trebalo bi da bude razgovor o tome šta se u pregovorima do sada postiglo i šta predstoji.

Najavio je da će on predvoditi kosovski pregovarački tim, u koji će ući članovi vlade, opozicija i nezavisni eksperti.

-Srbija Kosovu duguje za agresiju i okupaciju, duguje nam ratnu odštetu, penzioni fond i štednju građana u bankama koje su uzeli; nikada nisu vratili artefakte naše kulturne baštine, nikad nisu predali osumnjičene za ratne zločine… Dakle, hajde da počnemo od naših zahtjeva, pa da vidimo šta će nama Srbija ponuditi- tvrdi Kurti.

On je također odbacio ideju o razmjeni teritorija, jer kako tvrdi, iza nje stoji ideja predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da podijeli Kosovo, a posle toga, kroz razgraničenje sa Hrvatima da, kako kaže, podijeli Bosnu i Hercegovinu, što sve, kaže Kurti, ide na ruku Rusije.

On je upozorio da novi sukob između Kosova i Srbije se ne bi mogao lokalizovati, tim prije što, kako je rekao, "naspram Srbije Albanci djeluju kao nacija, a ne kao krhka država Kosovo".

Kurti je ponovio navode da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić politički nasljednik Slobodana Miloševića, baš kao što je Milošević bio politički nasljednik Aleksandra Rankovića, odnosno da Vučić, kako kaže suštinski pripada istoj liniji "srpske ekspanzionističke politike".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.