open-navfaktor-logo
search
Kosovski premijer
Kurti zahtjeva reakciju EU-a i SAD-a: Barikade maskiranih kriminalaca moraju biti uklonjene
Premijer Kosova Albin Kurti je povodom najnovijih prepreka na putevima na sjeveru Kosova izjavio da barikade "maskiranih kriminalaca" moraju odmah biti uklonjene.
10.12.2022. u 22:31
get url
text

VEZANI TEKST - Vučić: Srbija će od KFOR-a tražiti dozvolu da rasporedi vojsku i policiju na Kosovu

Kurti je kazao da su se sada kada se ni registarske tablice, ni datum izbora ne mogu koristiti kao izgovor, ilegalne strukture Srbije pretvorene u kriminalne bande razotkrile u žeđi za vatrom i krvlju.

- Svako nekažnjavanje ovog orkestriranog nasilja od Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država ohrabriće zvanični Beograd da se dalje zalaže za destabilizaciju Kosova - naveo je Kurti.

On je kazao da je ministar unutrašnjih poslova Xhelal Svecla u kontaktu sa komandantom KFOR-a Ristucciem.

- Barikade maskiranih kriminalaca na sjeveru moraju odmah biti uklonjene. Kosovo je zemlja slobodnih i vrijednih građana, bez obzira na etničku pripadnost, vjeru, pol ili godine. Zločinci i rusofili će propasti. Kosovo će pobjediti - naveo je Kurti.

Kosovski premijer je kazao da Srbija već nekoliko dana prijeti Kosovu agresijom, te da predsjednik i premijerka Srbije pozivaju na povratak srbijanske vojske na Kosovo.

- Hiljadu vojnika kažu, pozivajući se na Rezoluciju 1244 SB UN (1999). Oni žele dvostruki povratak. Prvi, koji seže u vrijeme Miloševića i rata. Drugi, da se pitanje Kosova vrati u UN i što dalje od EU. Kao reakcija na prijedlog EU koji podržavaju Francuska i Njemačka (i SAD), oni žele da se vrate u SB UN gdje se nalazi veto Rusije (i Kine) - ocjenio je Kurti.

On je rekao da je Kosovo evropska, demokratska i proamerička država, dok je Srbija sa ovim rukovodstvom autokratska, proazijska i ratnohuškačka.

- Ne želimo sukob, želimo mir i napredak, ali ćemo na agresiju odgovoriti svom snagom koju imamo - poručio je Kurti.

Kosovska policija saopćila da je iz bezbjednosnih razloga, dok su putevi blokirani, zatvorila za saobraćaj dva granična prijelaza na sjeveru Kosova, ka Srbiji, Jarinjen i Brnjak.

VEZANI TEKST - Granični prijelaz Brnjak: Sa barikada pucano na jedinice Kosovske policije

Iz Kosovske policije je ranije navedeno da je kao rezultat intenzivnih istražnih radnji i angažovanja policije danas na graničnom prijelazu Jarinje zadržan osumnjičeni Dejan Pantić, kosovski Srbin, bivši pripadnik Kosovske policije, zbog osnovane sumnje za umješanost u krivična djela terorizma i napad na ustavni poredak. Pantić je osumnjičen da je učestvovao u organizovanju napada na kancelarije Centralne izborne komisije i napad na službenike CIK-a i Policije Kosova u utorak u Sjevernoj Mitrovici i Zubinom Potoku.

Iz Kosovske policije ističu da se blokada puteva dešavala uglavnom na nekim putevima, uključujući i nacionalne puteve općine Leposavić, Zvečan i Zubin Potok, narušavajući i onemogućavajući slobodu slobodnog kretanja građana i robe.

Istovremeno predsjednica Kosova Vjosa Osmani saopćila da je odložila vanredne izbore u četiri općine na sjeveru Kosova, zakazane za 18. decembar za 23. april 2023. godine, zbog nepostojanja bezbjednosti za njihovo održavanje.

U Sjevernoj Mitrovici i Zvečanu su proteklih dana zabilježeni incidenti zbog priprema za održavanje vanrednih izbora u četiri općine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova, nakon što su srpski predstavnici zbog odluke o tablicama napustili kosovske institucije, uključujući policiju i pravosuđe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.