open-navfaktor-logo
search
Skroman broj
Manje od deset posto Hrvata odazvalo se izborima za Evropski parlament
Do 11.30 sati glasalo je 9, 93 posto birača, što je za oko 2,3 posto više u odnosu na 2014. godinu
26.05.2019. u 13:16
get url
text

Skroman, ali ipak veći broj birača nego prije pet godina, izašao je u nedjelju prije podne na izbore za 12 hrvatskih zastupnika koji će ih idućih pet godina zastupati u Evropskom parlamentu.

Do 11.30 sati glasalo je 9, 93 posto birača, što je za oko 2,3 posto više u odnosu na 2014. godinu, objavilo je u podne Državno izborno povjerenstvo (DIP), prenosi Hina.

Slijedeće podatke o odazivu, DIP će objaviti u 17 sati, a prvi, ne posve potpuni rezultati izbora bit će poznati iza 23 sata, nakon što se zatvore biračka mjesta u Italiji čiji birači posljednji glasuju.

Osim u Hrvatskoj, 12 hrvatskih zastupnika bira se u još 46 država, biračima je "ponuđeno" 396 kandidata na 33 liste.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović glasala je na biračkom mjestu u centru Zagreba nakon čega je poručila kako očekuje veću izlaznost na aktualne izbore za Europski parlament, jvlja Anadolu Agency (AA).

Grabar-Kitarović je pozvala sve hrvatske građane da danas izađu na izbore i daju glas svojim kandidatima

- Na izborima za Evropski parlament se odlučuje koliko će Hrvatska dobiti u fondovima i kakve će biti naše zajedničke politike. Evropski parlament iz godine u godinu dobiva sve jaču ulogu - kazala je hrvatska predsjednica.

Posebno je naglasila važnost evropskih kohezijskih i poljoprivrednih fondova za Hrvatsku oko kojih će se voditi, ocijenila je, velika bitka.

Građanima je Grabar-Kitarović poručila kako imaju mogućnost izbora između raznih opcija, od euroskeptičnog, eurofobičnog do euroenergičnog ili suverenističkog, a posebno je pozvala mlade da izađu na ove izbore. Izrazila je nadu da će izlaznost na ove izbore biti veća od izlaznosti na prethodnim dvama izborima za EP.

Hrvatska predsjednica je kritizirala uvjete glasanja na ovim izborima, poručivši kako glasači nemaju dovoljno privatnosti dok zaokružuju kandidate iza improviziranih kartonskih zaštita.

Posebno je istaknula kako bi trebalo uvesti mogućnost elektronskog ili dopisnog glasanja na svim izborima kako bi se jednostavnije i pristupačnije glasanje omogućilo svim hrvatskim iseljenicima.

Prvi službeni rezutati izbora za EP bit će objavljeni večeras u 23 sata, nakon što glasanje završi u Italiji, susjednoj članici EU-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.