open-navfaktor-logo
search
Alarmantno
Među rijekama najzagađenijim antibioticima i Dunav
Istraživanje koje je vodio Univerzitet York utvrdilo je da je voda iz Dunava bila zagađena sa sedam antibiotika iznad nivoa koji je dozvoljen
28.05.2019. u 10:46
get url
text
Dunav
Dunav

Najveće svjetsko istraživanje zagađenosti rijeka antibioticima pokazalo je da je širom 72 države sa svih kontinenata, 65 posto rijeka zagađeno antibioticima. Istraživanje su proveli stručnjaci sa Univerziteta York uz pomoć svojih kolega na terenu s kojima su razmjenjivali uzorke. Oni su prikupljene uzorke testirali na čak 14 najčešćih antibiotika koji se danas koriste, a rezultat je to da su od 711 mjesta na kojima su ispitivali nivo antibiotskog zagađenja vode iz rijeka, opasne koncentracije utvrdili na njih 307.

Bilo je tu svjetski čuvenih rijeka poput Mekonga, Seine, Tigrisa, Temze. Najgora zagađenja uočena su u zemljama "trećeg svijeta" i politički odnosno ratno nestabilnih područjima, poput Bangladeša, Kenije, Gane, Pakistana i Nigerije. A u Evropi, na kontinentu na kojem su se uz Sjevernu Ameriku ranije ovakva istraživanja najčešće provodila, najgore stanje uočeno je u uzorcima iz vode Dunava.

Istraživanje koje je vodio Univerzitet York utvrdilo je da je voda iz Dunava bila zagađena sa sedam antibiotika iznad nivoa koji je dozvoljen.Jedan od pronađenih antibiotika je klaritromicin koji se inače koristi u liječenju infekcija dišnog sistema poput upale pluća i bronhitisa. Drugo veliko evropsko iznenađenje za koje se preliminarno doznalo jest rijeka Temza, pozitivna preko dopuštenih granica na pet od 14 testiranih antibiotika.

Najgora zagađenja izmjerena su u Keniji, u koncentracijama do 100 puta iznad dopuštenih, u Bangladešu gdje je nivo metronidazola, korištenog u liječenju vaginalnih infekcija, izmjerena čak 300 puta iznad "sigurnog" nivoa. Ovakve pojave naučnici danas smatraju katastrofalnim po budućnost čovječanstva i uopće prirode narednih godina, zbog opasnosti razvijanja gena u bakterijama koji nose otpornost na antibiotike kojima su izloženi ti mikroorganizmi.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.