open-navfaktor-logo
search
Brani odlikovanja
Milanović veći HDZ-ovac i od Tuđmana: Negira UZP, spomenuo Aliju i Bakira Izetbegovića i Rasima Delića
Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović danas je komentirao oštre reakcije iz BiH na njegovu odluku da odlikuje generala HVO-a Zlatana Miju Jelića, optuženog za ratni zločin u Mostaru. 
04.08.2020. u 13:45
get url
text

VEZANI TEKST - Uz odlikovanje optuženika: Zna li Milanović da će predmet protiv Zlatana Mije Jelića biti ustupljen Hrvatskoj

- Šta da vam kažem, a da ne krene svađa? Najbolje ništa - rekao je Milanović, no ipak je odlučio reći nešto više o toj temi.

- Ne gledam na to što Bakir Izetbegović odlazi na grob Rasimu Deliću, koji je osuđen za ratni zločin, kao problem. Nije svako ko je dobio kaznu u Hagu ratni zločinac. Nije isto Delić i Mladić i Karadžić. Ja ne dajem, kao što ste sami rekli, odlikovanje ni jednom pojedincu nego svima njima. Tu ne možete biti picky, ne možemo mi birati. Ne sjećam se da je gospodin Alija Izetbegović imao ikakvih problema kada su te iste jedinice oslobađale Bihać 1995. ni kada je isti taj Alija od Tuđmana dobijao velered kraljice Jelene. Nisu Karadžić i Mladić isti kao Rasim Delić. Neki ljudi su nažalost zarobljenici očekivanja. Na takav način nećemo graditi dobre odnose sa susjedima - rekao je Milanović.

Potom se osvrnuo na odnose s Bosnom i Hercegovinom.

- Ja rijetko ili nikad ne prozivam ljude u BiH, ali možda da počnemo od toga da se Hrvatima omogući da biraju sami svoje članove Predsjedništva. Bosna je nastala na pravu konstitutivnih naroda, Hrvatima su neka prava naprosto ukradena - kazao je.

Iskoristio je priliku i da negira haške presude za UZP. 

- Rat ste dobili, dobili smo ga svi zajedno, ali prije svega oni koji su nosili oružje. Rat je gotov i nakon rata bilo je pokušaja, ne ulazim u motive, da se na Haškom tribunalu sve ovo prikaže kao udruženi zločinački poduhvat. To je propalo kao namjera. Mi smo imali sreće da nijedan od naših generala nije ovlađen i osuđen. Zločinački poduhvat je jedna loša namjera koji su nam pokušali uvaliti, to je bila jedna od glupih izmišljotina. Ispričavam se da pod dojmom kiše nisam pozdravio porodice poginulih i nestalih. Sretan sam što vam mogu uručiti odlikovanje. To je naš dug časti i moj dug časti prema vama i prema njima. Žao mi je što ovo priznanje niste dobili i ranije - rekao je Milanović u svom govoru.

VEZANI TEKST - Hrvatska "najveći prijatelj BiH na putu ka EU": Komšić je nelegitiman i za SDP-ovca Milanovića

Podsjećamo, Haški sud je 29. novembra 2017. godine osudio pravosnažno čelnike tzv. Herceg-Bosne na ukupno 111 godina zatvora. 

Hrvatska je učestvovala u ratu u Bosni i Hercvegovini, potvrdilo je tada Žalbeno vijeće na čelu sa sudijom Carmelom Agiusom.

Utvrđeno je da je udruženi zločinački poduhvat (UZP) uključivao dominaciju Hrvata u Herceg-Bosni i da je on bio zajednički cilj čelništva Herceg-Bosne i Republike Hrvatske.

Konkretno, Sudsko vijeće je opisalo konačnu svrhu udruženog zločinačkog poduhvata, a odbrane su osporavale da su taj cilj dijelili Franjo Tuđman i drugi čelnici Hrvatske.

Sudsko vijeće je zaključilo da je Republika Hrvatska imala stvarnu vlast u nekim općinama na teritoriji samoproglašene Hrvatske republike Herceg-Bosne i da je na tom području vođen međunarodni sukob.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.