open-navfaktor-logo
search
Političke strelice
Hrvatska "najveći prijatelj BiH na putu ka EU": Komšić je nelegitiman i za SDP-ovca Milanovića
Hrvatska je najveći prijatelj BiH i zagovornik njenog puta ka EU. Ovo je poruka koju nam u kontinuitetu šalju premijeri i predsjednici susjedne države.
03.08.2020. u 15:28
get url
text

Slušali smo to svojevremeno od Kolinde Grabar-Kitarović, pa Andreja Plenkovića, a evo sada i od SDP-ovca Zorana Milanovića.

No, svi oni uz ovu poruku imali su i one koje predstavljaju direktno i grubo miješanje u unutrašnje stvari BiH.

Govoreći o svom odnosu prema tzv. hrvatskom pitanju u BiH i mogućnosti da to bude pitanje oko kojeg će predsjednik i Vlada RH imati možda i najviši stepen saglasnosti, Milanović je u intervju za Večernji list poručio da će uvijek biti tu da pomogne kad su u pitanju Hrvati u BiH.

- Kao predsjednik države mogu ukazivati na probleme s kojima se hrvatski narod u BiH susreće, sve poštujući nezavisnost BiH i njezine institucije, ali i vodeći računa da su Hrvati konstitutivni narod u toj državi - istaknuo je Milanović dodajući kako Vlada RH tu može učiniti više.  

Odgovarajući na pitanje kako od BiH napraviti funkcionalnu državu, a istodobno očuvati konstitutivnost i jednakopravnost hrvatskog s druga dva naroda, Milanović je kazao da njegov rad, govor i stavovi jasno pokazuju da je zagovornik cjelovite BiH "jer je ona, koliko može biti, garant stabilnosti". Ona nije, dodaje, savršeno ustrojena, ali to je realnost u kojoj žive tri naroda.

- Država BiH može, u startu, biti funkcionalna samo ako su sva tri naroda u jednakoj poziciji da odlučuju o svojim političkim predstavnicima. Zato sam govorio i o problemu legitimiteta izbora hrvatskog predstavnika u Predsjedništvo BiH, taj problem i dalje stoji i dobronamjerno ga spominjem jer bi bilo normalno, a i ustavno, da Hrvati biraju svoje predstavnike jednako kao što u Hrvatskoj Srbi ili Italijani biraju svoje. Narod koji je jednakopravan, a Hrvati u BiH to jesu, štaviše konstitutivan su narod, mora imati u vlasti predstavnike koje sam izabere jer će u suprotnom gubiti vjeru u svoju državu, BiH - kazao je hrvatski predsjednik.

Podsjećamo Milanovića, da su upravo zbog ovoga što je izgovorio, prije dvije godine oštro reagirala i trojica bivših visokih predstavnika u BiH.

Oni su tada uputila otvoreno pismo tadašnjoj visokoj predstavnici Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federici Mogherini i ministrima vanjskih poslova zemalja članica EU-a, u vezi s "uplitanjem Hrvatske u političke procese u BiH“.

U svom pismu Christian Schwarz-Schilling, Paddy Ashdown i Carl Bildt navode da su kao bivši visoki predstavnici u BiH duboko zabrinuti, što se, kako navode, Hrvatska neprestano miješa u političke poslove BiH, navodeći kao primjer pokušaje negiranja legitimnosti izbora Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH.

Šta radi Milanović sada?

Izjavama upakovanim "politički celofan“, glumeći dobrog susjeda negira Komšićev izbor. Kako za predsjednika HDZ-aBiH Dragan Čovića, ili hrvatskog premijera Plenkovića, aktuelni član Predsjedništva BiH nije legitiman, nije ni za Milanovića.

Ovo što sada radi Milanović kao i njegova prethodnica ili Plenković nisu standardi EU-a na koji se kao članica stalno pozivaju. Naprotiv, daleko su od toga. Ako je već ono što izjavljuju, kako tvrde dobrosusjedska politika, kako to da nikada ne komentarišu politička zbivanja ili izborne rezultate u njima usjednim državama Mađarskoj, Italiji ili Sloveniji?

Među onima koji su prvi iz Bosne i Hercegovine nakon pobjede čestitali Milanoviću bio je upravo Komšić. 

Otvoreno se ponadao da bi Milanović mogao zauzeti drugačiji kurs prema BiH.

- Iskreno želim da Zoran nađe novi put i snagu da bude drugačiji od svega do sada, svima je takav potreban - kazao je Komšić, nagalašavajući kako sada očekuje intenziviranje saradnje između "dvije prijateljske države“.

A da nije zauzeo drugačiji kurs, dokaz je ne samo izjava o Komšiću, već i odlikovanje optuženog za ratne zločine u Mostaru generala HVO-a Zlatana Mije Jelića. Ono što do sada nisu radili njegovi prethodnici, on je "ispravio". 

-  Čuo sam da je i ranije bilo inicijativa da se odlikuje gardijske brigade HVO-a, zašto to nije učinjeno ne znam, ali 25. godišnjica Oluje prilika je da se ispravi propust. Branili su i oslobađali hrvatsku državu i kao predsjednik hrvatske Republike nisam imao dvojbi oko dodjele odlikovanja - poručio je Milanović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.