open-navfaktor-logo
search
Dan kasnije
Mitomanija u nastajanju: Srbijanski režimski tabloidi histerišu zbog Rezolucije
AUTOR: Am. S.
24.05.2024. u 13:46
get url
text
Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić
Nakon što je sinoć svijetom odjeknulo usvajanje Rezolucije u Srebrenici, ali i videosnimci arogantnog te dramatičnog nastupa srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, reakcije iz Srbije i Republike Srpske doslijedno upečatljive.
Naslovnice režimskih medija u Srbiji posebno su interesantne.
 Tako se na primjer Kurir opredijelio za naslov "Moralna pobjeda".
- Sramna Rezolucija o genocidu u Srebrenici jedva izglasana, više zemalja bilo uzdržano i protiv nego za nju – navode oni ispod naslova, a sve prati fotografija srbijanskog predsjednika s tetralno stisnutom zastavom.
Prilog je na naslovnici i "ove zemlje su nam pravi prijatelji" uz pobrojane države koje su na jučerašnjoj sjednici bile protiv usvajanja Rezolucije.
Današnja naslovnica
Srbijanski Alo išao je korak dalje. Oni su velikim slovima ispisali "Blamčina" dodavši:
- Dvije trećine svijeta protiv Rezolucije – naveli su. Oni su se opredijelili za fotografiju predsjednika ogrnutog zastavom Srbije.
Današnja naslovnica
Srpski Telegraf jučerašnje glasanje ispratio je komentarom "herojska bitka Vučića i velika moralna pobjeda".
- Svijet stao uz Srbiju – napisali su oni dodajući da je manje glasova bilo za Rezoluciju nego protiv i uzdržanih.
Današnja naslovnica
Oni nisu mogli da se opredijele za omiljenu fotografiju pa su stavili Vučića i ogrnutog zastavom te i onu na kojoj je stiska.
Javni servis manjeg bh. entiteta RTRS koji je, javna je tajna, medij u službi SNSD-a glasanje je ispratio naslovom "Promjenom pravila usvojen nacrt rezolucije o Srebrenici - više glasova protiv i uzdržanih nego za".
Međutim predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, kao i uvijek, na jedinstven način tumači ishod jučerašnjeg glasanja. Za njega, Rezolucija nije usvojena.
- U Generalnoj skupštini UN-a nisu uspjeli da imaju ni natpolovičnu većinu, što govori da je ovo propala Rezolucija o Srebrenici. Blizu 110 zemalja nije glasalo ili je bilo protiv ili uzdržano.
Ovo je propala Rezolucija i to znači da UN nisu to podržale. Njihov naum da Srbima nametnu genocidnost i moralnu diskvalifikaciju nije uspio – kazao je on, između ostalog.
Njegov komentar očigledno je samo uvod u obmanjivanje građana u nastavak obmanjivanja građana, a možda i pravdanje za, po kozna koji put, odustajanja od najavljene secesije.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.