open-navfaktor-logo
search
Tenzije u susjedstvu
Mitropolit Joanikije potvrdio ustoličenje na Cetinju, Crna Gora u strahu od sukoba
Hiljade građana Cetinja noseći nacionalne zastave poručili su u nedjelju na protestima da neće dozvoliti da poglavar Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Joanikuje bude ustoličen u cetinjskom manastiru. Ustoličenje je najavljeno za 5. septembar.
25.08.2021. u 16:29
get url
text

Cilj protesta je bio poslati poruku da Cetinje nije mjesto za ustoličenje mitropolita Srpske pravoslavne crkve.

Odluku SPC-a da mitropolita Joanikija ustoliči baš na Cetinju, građani Cetinja i Crne Gore vide kao pokušaj da se ponizi nacionalno, državno i duhovno središe Crne Gore. Građani su SPC-u poručili da to mogu uraditi bilo gdje, ali ne u Cetinju. Okupljenim građanima na protestima se pridružio i poglavar Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo.

Mitropolit Joanikije tvrdi da će se njegovo ustoličenje ipak održati na Cetinju uprkos tenzijama.

- Podrazumijeva se da će to biti na Cetinju - kratko je prokomentirao Joanikije za crnogorske medije.

Mitropolit Jaonikije

Milan Knežević, lider Demokratske fronte i član Vijeća za nacionalnu bezbjednost najavio da će Savjet za odbranu i bezbjednost razmatrati gdje će biti ustoličenje mitropolita – na Cetinju ili u Podgorici, ali da on neće podržati nijedan drugi prijedlog osim Cetinja osim ako SPC ne odluči drugačije.

Prema nezavničnim informacijama koje prenose crnogorske Vijesti, sa Joanikijem se nedavno sastao potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović.

Abazović u javnosti nije puno govorio o samom ustoličenju, niti šta misli o tome. Tvrdi da je situacija u Crnoj Gori "redovna, stabila i mirna".

- Što se tiče najavljenih okupljanja, mi ćemo preduzeti sve i državni organi su apsolutno spremni da garantuju ustavna prava svim građanima Crne Gore. U kontekstu javnih okupljanja, oni koji žele da protestuju mogu da protestuju, ali na javan i miran način, uz obavezu prijavljivanja skupa, što se dosad nije dešavalo, a sa druge strane, ljudi motivisani religijskim slobodama mogu svoje obrede da obavljaju na način koji je bez restrikcija - kazao je Abazovović.

Joanikije je nakon toga navodno bio na sastanku sa predsjednikom Vlade Zdravkom Krivokapićem i šefom policije Zoranom Brđaninom, te je na tom sastanku jasno dao do znanja da ne želi pristati da se ustoličenje održi bilo gdje drugo.

Krivokapić je išao suprotno tvrdnjama Milana Kneževića kazavši da pravo izbora ustoličenja nije u nadležnosti niti Vlade, niti Skupštine, niti Savjeta za odbranu i bezbjednost. Krivokapić kaže da o tome mogu odlučivati isključivo Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) i sam mitropolit, koji je već rekao da neće odustati od ustoličenja na Cetinju.

Bivši šef policije Veselin Veljović napisao je autorski tekst gdje naglašava da je "sveta dužnost i obaveza" svakog pripadnika sektora bezbjednosti da odbije svako neustavno i nezakonito naređenje, ali i da je dužnost svih građana da u prvim danima septembra budu zajedno na Cetinju. Zbog toga je saslušan u Visokom državnom tužilaštvu, koje još nije procijenilo da li je on time pozvao bivše kolege na pobunu.

U Crnoj Gori zbog toga vlada bojazan da bi dio službenika mogao poslušati "komandu" doskorašnjeg šefa te odbijati naređenja. Abazović pak tvrdi da do toga neće doći.

Upitan da li se jedan dio policije može oglušiti o naređenja, on je rekao da je komandna struktura apsolutno pod kontrolom.

- Odgovorno tvrdim, a vjerujem da ovo može da potvrdi i ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, da uprava policije i komandna struktura apsolutno, kao možda nijedan organ u državi, u potpunosti ima kontrolu nad svim što se dešava - rekao je potpredsjednik Vlade Crne Gore.

Izvor crnogorskih "Vijesti" tvrdi da i Srpska pravoslavna crkva planira da na Cetinje dovede oko 40 autobusa, odnosno oko 4.000 osoba iz svih krajeva Crne Gore.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.