open-navfaktor-logo
search
Fašizam u Beogradu
Napadnute prostorije Žena u crnom: Ispisani grafiti podrške zločincu Ratku Mladiću, četiri S
Prostorije Žena u crnom u Beogradu bile su meta vandala.
25.10.2021. u 11:32
get url
text

U noći između petka, 22. oktobra, i subote, 23. oktobra 2021. godine, nepoznati počinioci su na ulaznim vratima prostorija Žena u crnom, koje se nalaze u Jug Bogdanovoj ulici, crnim sprejom ispisali uvredljive grafite.

Između ostalog ispisali su: "Kurve u crnom", "Ratko Mladić", znakove "Samo sloga Srbina spašava".

- Ovo nije ni prvi, a sigurno neće biti ni posljednji u nizu napada na Žene u crnom. Tokom 30 godina rada Žene u crnom su bile izložene kako verbalnim, tako i fizičkim napadima.

Aktivistkinje Žena u crnom, kao i prostorije Žena u crnom su često bile meta fizičkih napada raznih fašističkih grupa i pojedinaca koji su se uvijek okončavali nekažnjeno. Ti napadi iza kojih su najčešće stajali takozvani nedržavni akteri, koji su uvijek bili i dalje jesu pod kontrolom dijelova nerasformiranih tajnih službi, koje su ostale kao nasljeđe Miloševićevog zločinačkog režima, uvijek su se odigravali uz prešutnu saglasnost političkih garnitura na vlasti – navele su na svom Facebook profilu, te dodale:

- Sadašnji politički režim u Srbiji, koji vodi Aleksandar Vučić, koristi fašističke grupe i pojedince kao batinu u svojim rukama kako bi se obračunao i obračunavao sa svim slobodnomislećim grupama i pojedinkama i pojedincima, a prije svega sa onima koji u svom mišljenju i djelovanju zahtijevaju radikalni raskid sa zločinima iz prošlosti u kojoj gore pomenuti nije bio samo nijemi posmatrač, nego veoma aktivni učesnik.

Ističu kako od nadležnih institucija države Srbije traže da okonča klimu nekažnjenog i nekažnjivog nasilja, tako što će pronaći odgovorne za ovaj napad i adekvatno ih kazniti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.