open-navfaktor-logo
search
Sud u Beogradu
Optužena majka koja je trovala kćerkicu (4) lijekovima za smirenje: Imala trzaje, probleme s hodom...
Majka je djevojčicu dovela u bolnicu 28. februara i rekla da joj djetetu nije dobro.
AUTOR: Blic
23.04.2024. u 17:46
get url
text
Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv M.R. (43), zbog sumnje da je u periodu od početka 2024.godine do 08.03.2024. godine, u stanju u računljivosti, trovala kćerkicu (4) lijekovima za smirenje.
Kako se navodi u saopćenju Trećeg tužilaštva, sumnja se da je i u Smederevu i u bolničkoj sobi Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta dr. Vukan Čupić rastvarala u tečnost sedative iz grupe benzodijazepina koji imaju adiktivno dejstvo, te ih je davala maloljetnoj oštećenoj da pije, a bez propisane terapije, pri tom ne mareći za posljedice po zdravlje maloljetne oštećene.
- Ovakvo ponašanje okrivljene, uzrokovalo je teško narušenje zdravlja maloljetne oštećene, koje se manifestovalo u vidu kliničkih poremećaja nestabilnosti pri hodu, trzaja ruke, cijelog tijela i pojačanog lučenja pljuvačke - navodi se.
Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu predložilo je sudu da okrivljenoj produži pritvor u kom se nalazi od 08.03.2024. godine kada je lišena sloboda, a s obzirom da i dalje postoje razlozi koji su postojali u vrijeme kada je pritvor i određen.
Krivičnim zakonikom propisano je da će lice koje primjenom nasilja, prijetnjom da će napasti na život ili tijelo, drskim ili bezobzirnim ponašanjem ugrožava spokojstvo tjelesni integritet ili duševno stanje maloljetnog člana svoje porodice biti kažnjeno kaznom zatvora od dvije do 10 godina.
Majka je djevojčicu dovela u bolnicu 28. februara i rekla da joj djetetu nije dobro.
- U razgovoru sa ljekarima ona je objasnila da kćerka ne može na noge i da se cijela trese. Na pitanje ljekara da li je pod nekom terapijom žena je negirala. Kako su dani prolazili djevojčici je stanje bilo isto, pa je doktoriC posumnjala na trovanje. Od djevojčice su uzeli krv i urin koji su poslati na VMA. Rezultati su šokirali sve ljekare na klinici. Djevojčica je imala ogromnu količinu lijekova za smirenje, a sumnja se da je trovana mjesecima unazad. Količina ove supstance je bila pogubna i za odraslog čovjeka, pa nije jasno kako je dijete to sve nosilo u sebi – kazao je izvor blizak istrazi.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.