open-navfaktor-logo
search
Srbija
Sa skupa u Beogradu poručeno da je suđenje Dodiku kraj BiH
AUTOR: Autor: RTRS/Faktor
17.04.2024. u 19:45
get url
text
Sa tribine u Beogradu
Sa tribine u Beogradu
FOTO: RTRS
U Beogradu je održan skup pod nazivom "Proces protiv predsjednika Srpske kao kraj BiH", a organizirali su ga informativno-politički portali "Sve o Srpskoj" i "Fakti" i Predstavništvo RS-a u Srbiji, prenosi RTRS.
Sa ove tribine je poručeno da "odgovor RS-a mora biti čvrst i jasan", da "proces protiv predsjednika Republike nije proces protiv Milorada Dodika, kako se želi predstaviti, već proces protiv RS-a".
Na skupu je rečeno da su proces protiv Dodika i predložena Rezolucija o Srebrenici "svjesni koraci ka destabilizaciji i povećanju pritiska", te da je "kraj BiH nastao na njenom početku, ona je vještačka tvorevina koja opstaje samo stranim pritiskom kao protektorat".
- On je (proces protiv Dodika) već bio početak kraja BiH samim tim što je pokrenut, zato što je vrlo jasno – stavlja se na optuženičku klupu predsjednik Srpske, zato što poštuje Ustav, i to se radi od strane, u ime nekog ko je lažni visoki predstavnik - ustvrdio je Aleksandar Pavić, politikolog i zastupnik u Skupštini Srbije.
Milomir Stepić, geopolitičar, naveo je "da je svima jasno da se radi o procesu protiv RS-a", dok je Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta sigurnosnih nauka u Banjoj Luci, kazao da se radi o političkom procesu koji ima za cilj političku eliminaciju Dodika i derogiranje institucija RS-a, "a zarad ratnih ciljeva Alije Izetbegovića".
- Kolektivni Zapad je demonstrirao da je spreman da koristi različite forme pritisaka, da održi BiH u životu, ali su njihove akcije dodatno oslabile njene temelje - stava je ambasador BiH u Srbiji Aleksandar Vranješ.
Mlađen Cicović, šef Predstavništva RS-a u Srbiji, tvrdi da je "odbrana institucije predsjednika Srpske odbrana i same Srpske".
Historičar Miloš Ković dodao je da je proces protiv Dodika "vrhunac bezakonja i montiranih političkih procesa, na kojima je kroz cijeli 20. vijek suđeno srpskom narodu".
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.