open-navfaktor-logo
search
Evropska komisija
Pelješki most će biti izgrađen bez obzira na prijetnju tužbom iz BiH
Most s 357 miliona eura finansira Evropska unija
10.10.2018. u 12:24
get url
text

U institucijama Evropske unije koje su odobrile i sufinansiraju gradnju Pelješkog mosta kažu kako će se taj projekt realizirati u skladu s planom, bez obzira na prijetnje Željka Komšića tužbom protiv Hrvatske.

- To je granično pitanje za koje nismo nadležni, ali smo upućeni. Dobili smo sve informacije oko njega, no projekt je potvrđen, neometano se nastavlja i nastavit će se - rekla je Hini osoba iz Evropske komisije u Briselu zamolivši da ostane neimenovana.

Željko Komšić, novoizabrani član Predsjedništva BiH, rekao je u ponedjeljak kako bi BiH mogla tužiti Hrvatsku Međunarodnom sudu za pravo mora u Hamburgu jer je, kako je ustvrdio, "prekršila Međunarodnu konvenciju o pravu mora povlačenjem morske granice".

- Zašto se to veže za Pelješki most? Zato što to koristite kao adut, nećete utvrditi granicu na moru, nećete ispoštovati čak sporazum Tuđman - Izetbegović o morskoj granici. Jer da poštujete taj sporazum, znate preko kojeg mora bi išao taj Pelješki most - preko bh. mora - rekao je Komšić.

Gradnjom mosta između poluotoka Pelješca i kopna povezao bi se jug Hrvatske, članice EU-a, čime bi cestovni promet zaobilazio teritorij BiH. Most s 357 miliona eura finansira Evropska unija preko svoje kohezijske politike, čiji je cilj smanjiti nejednakosti između bogatih i siromašnih regija unutar bloka 28 zemalja. Za taj najveći projekt EU-a u Hrvatskoj već je isplaćen manji dio novca, a prva faza izgradnje počela je 30. jula.

Krajem augusta su u Briselu zaprimili pritužbe iz BiH. Hrvatska je bila poslala informacije o ugovoru Tuđman - Izetbegović, koji nije ratificiran, a također i sve karte tog područja. U januaru je pak predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker poslao pismo hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću u kojem je potvrdio realizaciju projekta, podsjeća Hina.

- Taj stav ostaje na snazi, ništa se ne mijenja - kaže osoba iz Evropske komisije, izvršnog tijela EU-a. - Osim toga, ne vjerujem da će BiH pokrenuti tužbu. Niti Slovenija se u svom sporu s Hrvatskom nije obratila sudu u Hamburgu - dodaje isti izvor.

- Projekt Pelješkog mosta ne može se stopirati jer ima sve potrebne dozvole - kaže župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, ujedno i glavni izvjestitelj Evropskog odbora regija i gradova. To tijelo u Briselu predstavlja regije i gradove iz EU-a, no nema zakonodavnu već savjetničku ulogu.

- Iz BiH čujemo neke neutemeljene prigovore. Željko Komšić je došao na ovo mjesto (Predsjedništvo BiH) tako kako je došao, izabran je, ali ne onako kao što bi hrvatski predstavnik u Predsjedništvu BiH trebao biti izabran, a to znači nije izabran glasovima građana hrvatske nacionalnosti u BiH - napominje Dobroslavić.

Pelješki most trebao bi biti dovršen 2022. ili 2023. godine.

- Nikakav Komšić neće zaustaviti izgradnju mosta. Most ima sve dozvole te se gradi prema ugovoru sklopljenom s kineskim ponuđačima. Oni su počeli raditi pa ne vidim nikakve smetnje, a sada kada je prošla predizborna kampanja u BiH vjerujem da će se o tome manje govoriti, a da će se oni više baviti svojim problemima kojih ima napretek ondje - rekao je Dobroslavić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.