open-navfaktor-logo
search
Dan nakon sporazuma
Poslije Washingtona nema kajanja: Vučić sada moli Izrael da vodi računa i o Srbiji
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da već sutra ide na pregovore o Kosovu u Brisel te priznao da Evropska unija neće blagonaklono gledati na sporazum koji je potpisan u Washingtonu.
05.09.2020. u 22:52
get url
text

On je rekao da je svjestan da će Brisel tražiti samo jedno. Iako nije precizirao, to se odnosi na priznanje Kosova.

U vezi sa sporazumom u Washingtonu, istakao je kako "moli Izrael da vodi računa i o našim (Srbija) interesima". Naime, kao što je poznato, ono što su potpisali Kosovo i Srbija razlikuje se u jednoj tački. Srbija je potpisala da će svoju ambasadu iz Tel Aviva preseliti u Jerusalem, a Kosovo se obavezalo na međusobno priznanje sa Izraelom.

Vučić, iako kaže da Srbija nije potpisala dio koji se odnosi na odnos Izrael-Kosovo, ipak priznaje da je srbijanska delegacija vrlo dobro znala šta se navodi u tom dokumentu.

Međutim, poziva Izrael da vodi računa i o odnosu i "prijateljstvu" sa Srbijom. Kao što je poznato, izraelski premijer Benjamin Natanjahu je saopćio da je to već završena stvar.

Na pitanje novinarke Pinka u vezi s fotografijom na kojoj Vučić sjedi preko puta Trumpa na stolici, a što je ocijenjeno kao ponižavanje Srbije, on je pokušao sve okrenuti na šalu pitanjem - "Kada vam počinje Farma, to vam dobro za rejting". Međutim, odgovorio je, ali objašnjavajući zapravo fotografiju na kojoj sjedi sa desne Trumpove strane prilikom potpisivanja sporazuma, a ne onu koja je izazvala buru na društvenim mrežama.

Na pitanje novinarke da li je Kosovo i dalje "najskuplja srpska riječ", odgovorio je da je najskuplja riječ "budućnost".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.