open-navfaktor-logo
search
Nakon žučne rasprave
Prekinuta sjednica Vlade Crne Gore, Krivokapić neće da glasa za sankcije Rusiji
Sjednica Vlade Crne Gore, na kojoj je danas trebalo da se donese odluka o uvođenju sankcija Rusiji zbog napada na Ukrajinu, je prekinuta.
17.03.2022. u 13:15
get url
text

Kako piše CdM, crnogorski premijer Zdravko Krivokapić je tražio da ovu odluku ne donosi Vlada nego Ministarstvo vanjskih poslova, čemu se usprotivio ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović uz obrazloženje da se radi o ustavnoj ingerenciji Vlade, a da premijer želi da sa sebe skine odgovornost za sankcije i nakon žučne rasprave, Krivokapić je prekinuo sjednicu.

Ministri su sat vremena čekali da se pojave premijer Zdravko Krivokapić, te ministri finansija i socijalnog staranja i ekonomskog razvoja Milojko Spajić i Jakov Milatović.

Odlazeća ministarka prosvjete, kulture, nauke i sporta Vesna Bratić je u periodu dok se čekao dolazak pomenute trojke kazala da će glasati protiv sankcija Rusiji.

Nakon objave informaciju o prekidu sjednice oglasili su se iz Vlade Crne Gore i saopćili da je sjednica prekinuta zbog neslaganja u proceduri usvajanja odluke o primjeni sankcija definisanih tačkama 11,12,13 usvojenog dnevnog reda.

- Razlog prekida sjednice nije samo u proceduralnom dijelu, već i u iskazanom nepoštovanju i nepristojnom ponašanju ministra Radulovića prema premijeru Zdravku Krivokapiću - naveli su iz Vlade.

Komisija za politički sistem Vlade, kojom predsjedava vicepremijer Dritan Abazović, prekjučer je jednoglasno predložila paket sankcija Rusiji, koji je prethodno usvojio zvanični Brisel. Sa sjednice Komisije nije bilo zvaničnog saopćenja, već su vijest o tome objavili samo pojedini mediji.

Iako su crnogorski zvaničnici saopćavali da su za uvođenje sankcija Rusiji, zbog čega je Kremlj Crnu Goru stavio na listu "neprijateljskih zemalja", sankcije nisu zvanično uvedene jer o tome odlučuje Vlada. Tako je prije dva dana šefica Delegacije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa pozdravila je usklađenost Crne Gore sa sankcijama koje je EU uvela Rusiji, ali je navela da je njihova praktična primjena ključna, piše Pobjeda.

Prema nezvaničnim informacijama Vlada o tome još nije odlučivala jer za takvu odluku nije bilo potrebne većine.

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, gostujući preksinoć u emisiji Reflektor, kazao je da podržava uvođenje sankcija, dok je njegov kolega ministar poljoprivrede Aleksandar Stijović u istoj emisiji rekao da je protiv toga, jer, kako je pojasnio, ne vidi korist za građane od takve odluke.

I ministar finansija Milojko Spajić juče je na konferenciji za novinare kazao da će glasati za uvođenje sankcija Rusiji, ali da mu nije jasno zbog čega se neko u Crnoj Gori može radovati sankcijama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.