open-navfaktor-logo
search
Vjerovatniji nego ikad
Premijer Albanije: KFOR mora preuzeti kontrolu nad sjeverom Kosova kako bi se spriječio sukob
Premijer Albanije Edi Rama pozvao je u četvrtak KFOR, međunarodne mirovne snage pod vodstvom NATO saveza, da preuzmu kontrolu nad sjeverom Kosova kako bi se spriječio svaki veći sukob, koji je, kako je rekao, danas vjerovatniji nego ikada prije.
28.09.2023. u 14:58
get url
text

- Da bi na bilo koji način i bilo kojim sredstvima spriječio ovaj sukob, koji danas izgleda vjerovatniji nego ikada prije, KFOR mora da preuzme kontrolu nad sjeverom Kosova. To je prijedlog koji sam ranije davao i na samitu NATO-a te sam sam opširno objasnio zašto. Svako oklijevanje sada i odlaganje, uključujući i argumentaciju kako 'nemamo dovoljno trupa' može učiniti da intervencija KFOR-a sutra bude mnogo veća što se tiče trupa ali i teža - rekao je Rama.

Rama je istakao da su proces normalizacije odnosa Kosova i Srbije i izgradnje odnosa sa Srbijom strateški za njegovu zemlju i albanski narod.

Osvrćući se na ubistvo kosovskog policajca 24. septembra i tenzije na sjeveru Kosova, Rama je rekao da je Srbija "umjesto da istraži zločinački događaj, koji je izazvala srpska kriminalna grupa, a ne kosovska policija" izabrala da oda počast ubijenim napadačima i proglasi dan žalosti. 

U sukobima između policije Kosova i naoružane grupe u Banjskoj, u opštini Zvečan, u nedjelju su poginuli policajac Afrim Bunjaku i trojica napadača srpske nacionalnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.