open-navfaktor-logo
search
Uz nacionalističke pjesme
Pristalice Ratka Mladića brane mural, skandiranjem veličaju osuđenog ratnog zločinca
Grupa od nekoliko desetaka mladića koji brane mural Ratka Mladića i večeras se okupilo u Njegoševoj ulici u Beogradu. Oni povremenim skandiranjem i transparentima veličaju lik i djelo osuđenog ratnog zločinca Mladića.
10.11.2021. u 20:18
get url
text

Kako javlja reporter Nove.rs sa mjesta događaja, nakon uklanjanja farbe koju je jutros prosuo predstavnik SDPS-a Đorđe Žujović, ispred murala je došlo nekoliko desetaka mladića sa namjerom da ga "odbrane".

U neformalnom razgovoru su rekli da su oni "iz kraja", da podržavaju lik i djelo Ratka Mladića i da niko od njih nije došao sa strane, već su navodno svi komšije.

Pjevaju "Srpski heroj", "Ratko Mladić"… Imaju i zvučnik, pjevaju o Kosovu i Metohiji.

Manja grupa ovih mladića danas ranije je čistila mural kojeg je jutros Đorđo Žujović, predstavnik Socijaldemokratske partije Srbije zalio krečom.

Kako je reporterka N1 iz Beograda Emina Kovačević kazala mural je očišćen te je čak i popravljeno ono što je oštećeno i sada je vraćeno sve u prvobitno stanje.

Podsjećanja radi, najprije su jučer popodne aktivistkinje Aida Ćorović i Jelena Jaćimović privedene pošto su mural gađale jajima.

Ćorović je kasnije objasnila da su joj odmah zatim prišli mladići sa kapuljačama koji su doslovno počeli da je vuku po ulici, a tek kasnije su joj se predstavili kao policajci.

Njeno privođenje izazvalo je buru u javnosti, pa su se sinoć u 19 sati na Trgu Nikole Pašića okupili aktivisti kako bi joj pružili podršku. Po izlasku iz policijske stanice, aktivistkinje su došle na trg i povele šetnju ka Njegoševoj ulici, gde su ih dočekali kordoni policije.

Oko sat vremena kasnije, kada se skup aktivista praktično završavao, došli su mladići odjeveni u crno predvođeni Damnjanom Kneževićem.

Ni jedni ni drugi nisu mogli da priđu muralu. Jedini koji je te večeri zapravo i mogao da priđe zidu bio je Aleksandar Vulin koji se pojavio na licu mjesta, ali ubzro i otišao.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.