open-navfaktor-logo
search
Nastavljaju se pritisci
Rezolucija o genocidu u Srebrenici "boli" Vučića: Srbijanska policija pretresa zastupnike iz Crne Gore
Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović, bivši premijer Duško Marković i niz zastupnika u crnogorskom parlamentu osudili su najnovije zadržavanje i dugotrajan pretres zastupnika Amera Smailovića i Danila Šaranovića na graničnom prijelazu u Srbiji.
21.06.2022. u 15:48
get url
text

VEZANI TEKST - Srbijanska policija pretresala Ibrahimovića: Reakcija na Rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Detaljni pretresi granične policije Srbije dijela zastupnika crnogorskog parlamenta počeli su nakon što je Skupština Crne Gore usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici 17. juna prošle godine.

- Za ukupne prijateljske i dobrosusjedske odnose Crne Gore i Srbije nije dobro da se ovakve stvari dešavaju, posebno što se radi o događajima koji se ponavljaju - navela je predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović na Twitteru.

Ona je dodala da, kao predsjednica Skupštine, ima obavezu da stane u zaštitu zastupnika i brani njihov integritet, te pravo da slobodno i bez problema putuju u svaku državu.

Zastupnik opozicionih Demokrata Danilo Šaranović je na svom Facebooku objavio fotografije preteresa na granici Srbije dok je sa porodicom u prisustvu dvogodišnjeg djeteta doživio, kako je naveo "svojevrsno maltretiranje kao da je šef neke kriminalne grupe."

- Vjerovatno je ovakav primitivizam na koji Crna Gora nije uzvratila recipročnom mjerom ni nakon godinu dana nadajući se da će prestati, najbolja slika iskrenosti u priči o pomirenju, regionalnoj saradnji, regionalnim inicijativama i evropskim vrijednostima - napisao je Šaranović 20. juna.

Dan ranije je i zastupnik Bošnjačke stranke Amer Smailović objavio da je zajedno sa porodicom ponovo zadržavan i pretresan pri ulasku i izlasku iz Srbije. Smailović navodi da je riječ o praksi koju već godinu dana sprovodi Srbija prema političkim predstavnicima Bošnjaka u Crnoj Gori, ali i ostalim zastupnicima.

- Razlog je poznat - Rezolucija o genocidu u Srebrenici koju smo usvojili u Skupštini Crne Gore. Valjda je ovo taj Otvoreni Balkan, otkud znam... - napisao je Smailović na svom Facebooku.

Rezolucija o zabrani negiranja genocida u Srebrenici je usvojena u Parlamentu Crne Gore juna 2021. godine. Njome se osuđuju izjave i politike koje negiraju genocid, a 11. juli se proglašava Danom sjećanja na žrtve Srebrenice.

Za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici glasale su sve političke partije osim stranaka koalicije okupljene oko prosrpskog Demokratskog fronta, pa su na graničnim prijelazima u Srbiji zadržavani zastupnici Demokratske partije socijalista, SDP-a, manjinskih nacionalnih stranaka, Demokrata i Građanskog pokreta Ura.

Postupanje srbijanske granične policije prema zastupnicima Šaranoviću i Smailoviću je osudilo više političkih partija, a oglasio se i bivši premijer iz Demokratske partije socijalista Duško Marković.

- Jasno je da se radi o smišljenoj i dugoročnoj akciji pritiska zvanične Srbije na crnogorske političare, a postupci prema zastupnicima kao predstavnicima naroda su jasan signal nepoštovanja Crne Gore i njenih institucija - ocijenio je Marković, uz poziv Vladi da bez odlaganja reaguje.

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore je u septembru prošle godine uputilo zahtjev zvaničnim institucijama Republike Srbije "da prestanu sa nekorektnim postupanjem prema crnogorskim zastupnicima".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.