open-navfaktor-logo
search
Njemački kancelar
Scholz u Beogradu: Suprotstaviti se secesionizmu u BiH, tražio da se Srbija priključi sankcijama protiv Rusije
Njemački kancelar Olaf Scholz izjavio je danas u Beogradu da je želja Evropske unije (EU) da se Srbija i sve zemlje kandidati za članstvo priključe sankcijama protiv Rusije, javlja Anadolija.
10.06.2022. u 19:10
get url
text

On je na konferenciji za novinare s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da je važno da se pomogne Ukrajini i da je pored isporuke naoružanja Ukrajini, uvođenje sankcija Rusiji velika pomoć toj državi, da može sama da brani svoj suverenitet i teritorijalnu cjelovitost.

- Sankcije su veoma efikasne, mnogo efikasnije nego nakon aneksije Krima, stoga svako mora znati da sankcije koje smo uveli neće tek tako nestati kada se više ne bude ratovalo, već je uvjet da se poboljša situacija, da Rusija prihvati da ne može diktirati mir s Ukrajinom, već pregovarati i dogovoriti sporazum kojim će teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine - rekao je Scholz.

On je podržao nastavak evropskih integracija Srbije i ukazao da je potrebno raditi na vladavini prava, slobodi medija i borbi protiv kriminala i korupcije.

- Želimo da zemlje Zapadnog Balkana napreduju i da imaju perspektivu pristupanja EU i da ih podstaknem da hrabro rade na tome, da je taj napredak moguć i da se to i dogodi - poručio je Scholz.

On je dodao da je 20 godina prošlo od samita u Solunu na kojem je obećana perspektiva pristupanja zemalja Zapadnog Balkana EU i da je važno da taj proces dobije novu dinamiku i da će on raditi na pokretanju Berlinskog procesa, što je važno za cijeli region.

Scholz je rekao da je jedna tema bila dijalog Beograda i Prištine i istakao da do cilja treba doći malim koracima kroz dijalog.

On je dodao da su razgovarali i o Bosni i Hercegovini i naglasio da nema smisla ugroziti budućnost BiH i pospješiti secesionističke tendencije i da svi treba da se suprotstave tome, ali da misli da se to i radi i da će izbori u BiH biti održani kako treba.

Vučić je rekao da se Srbija nije saglasila s kršenjem teritorijalnog integriteta jedne suverene zemlje i da je osudila ruski napad na Ukrajinu i u Ujedinjenim nacijama i OEBS-u, ali da ima drugačiji stav što se tiče sankcija, jer se Srbija sjeća sankcija i ne misli da je to najbolja stvar.

- Mogao bih da postavim kontra pitanje u čemu je razlika kada neko izvede napad na Srbiju bez odluke Vijeća sigurnosti UN-a, a u čemu kada neko to uradi Ukrajini - rekao je Vučić.

Govoreći o Kosovu, Vučić je rekao da je danas prvi put čuo od nekoga iz EU da govori o međusobnom priznanju Kosova i Srbije, a da u dokumentima EU stoji "sveobuhvatna normalizacija odnosa" i da je svjestan toga da se vremena mijenjaju.

On je poručio da Srbija nije odustala od dijaloga s Prištinom i da je prihvatila svaki poziv do sada.

- Nemojte da se ljutite što je naš odnos prema Kosovu drugačiji od vašeg. Koliko vi volite teritorijalni integritet Ukrajine, ljudi u Srbiji toliko vole teritorijalni integritet Srbije - rekao je Vučić njemačkim novinarima na konferenciji.

Govoreći o EU, Vučić je rekao da je Scholz donio novu energiju i nadu za sve na Zapadnom Balkanu i da on želi da postoji stvarna perspektiva proširenja EU.

- To je izvanredna poruka za sve na Zapadnom Balkanu - rekao je Vučić i dodao da su razgovarali i o predstojećoj krizi i energetskoj krizi i da je Scholz ponudio pomoć.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.