open-navfaktor-logo
search
Bombardovanje
U izraelskom napadu na džamiju Al-Taqwa u Gazi ima mrtvih i ranjenih
AUTOR: Anadolija
22.04.2024. u 08:52
get url
text
U izraelskom zračnom napadu u ponedjeljak rano ujutru na džamiju Al-Taqwa u izbjegličkom kampu Al-Bureij u centralnom dijelu Pojasa Gaze ima mrtvih i ranjenih.
Za genocid optuženi Izrael bombarduje različita područja u centralnom i južnom dijelu Pojasa Gaze već 199 dana.
Izraelske snage granatirale su istočni dio izbjegličkog kampa Al-Maghazi i jugoistočno područje Khan Younisa, objavila je palestinska zvanična novinska agencija WAFA.
Osim napada na džamiju Al-Taqwa izveden jeoš jedan izraelski zračni napad na ulazu u izbjeglički kamp Al-Bureij, kao i izbjeglički kamp Al-Nuseirat.
Nekoliko Palestinaca je povrijeđeno u izraelskom zračnom napadu u blizini groblja Al-Sawarha u izbjegličkom kampu Al-Nuseirat i u kući u oblasti Al-Burouk u Deir al-Balahu u centralnom dijelu Pojasa Gaze.
Izraelski ratni avioni bombardovali su i naselje Al-Zaytoun južno od grada Gaze i područje Al-Mawasi zapadno od grada Khan Younisa.
Najmanje 24 Palestinca, među kojima 16 djece i šest žena, ubijeno je u nedjelju u izraelskom bombardovanju dvije kuće u Rafahu, na jugu Pojasa Gaze.
Medicinski izvori su naveli da ima još ljudi koji se vode kao nestali i koji su pod ruševinama.
Služba civilne odbrane u Pojasu Gaze objavila je da su izvukli nekoliko žrtava ispod ruševina nakon izraelskog bombardovanja stambene zgrade u istočnom dijelu Rafaha.
Napad je izveden usred izraelskih prijetnji da će napasti Rafah uprkos upozorenjima međunarodne zajednice i Ujedinjenih nacija da to ne rade jer se Rafah smatra posljednjim utočištem za raseljene osobe u Pojasu Gaze.
Broj ubijenih u napadima koje vojska za genocid optuženog Izraela izvodi na Pojas Gaze od 7. oktobra 2023. godine porastao je na 34.097.
Izraelski rat je gurnuo 85 posto stanovništva Pojasa Gaze u interno raseljene uz akutnu nestašicu hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, podaci su Ujedinjenih nacija.
Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.