open-navfaktor-logo
search
Opozicionari se pobunili
Sjednica trajala pet minuta: U albanskom parlamentu barikade i dimne bombe, izbio i požar
Sjednica Parlamenta Albanije završena je samo pet minuta poslije početka jer su članovi opozicije aktivirali dimne bombe nakon što je većina usvojila budžet za sljedeću godinu.
20.11.2023. u 16:24
get url
text
Parlament Albanije
Parlament Albanije

Predstavnici opozicije su također napravili barikade od stolica, piše ABC News na albanskom.

Bivši premijer i lider jedne od struja opozicione Demokratske stranke Sali Berisha pokušao se probiti do govornice. Potom se uključio zastupnik Gazment Bardi i upozorio pripadnike osiguranja da ne guraju Berishu.

- Pretvorili ste sve u policijsku državu. Šta će vam sve ovo, zašto trenirate strogoću, ko ste vi? - upitao ih je.

Danas je i premijer Edi Rama, nakon nekoliko izostanaka, stigao u parlament kako bi učestvovao na sjednici povodom novog budžeta. Prije nego što je Rama došao u parlament, Berisha ga je kritikovao na Facebooku, kao i predsjednicu parlamenta Linditu Nikollu.

- Rama se uplašio, došao je u pratnji konvoja automobila. Mi branimo naša ustavna prava, prava opozicionara, dok vlast štiti lopove. Linditu iskorištava Rama i ponaša se kao osoba bez dostojanstva - poručio je.

Oglasio se i Rama. 

- U politiku su unijeli rječnik i običaje ulice, a politiku su bacili nasred četiri puta, sijući svađu, haos, nasilje i žanju gubitke, gubitke, gubitke... Već su došli do kraja, gdje je nevolja traženja od pravde, koja ih neće osloboditi sve dok se ne raspadnu i ponovno izrone u komadima na vodi, poput olupine potonulog broda - poručio je albanski premijer. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.