open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Zagrebu
Stoltenberg: Assadov režim i Rusija moraju prekinuti ofanzivu u Siriji, neophodno je političko rješenje
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg poručio je u srijedu u Zagrebu kako Assadov režim i Rusija moraju prekinuti ofanzivu u Siriji te kako se međunarodna zajednica mora pozabaviti uzrocima, odnosno da je neophodno doći do političkog rješenja krize i sukoba u Siriji.
04.03.2020. u 17:45
get url
text

Stoltenberg se u okviru posjete Hrvatskoj sastao danas u Zagrebu s premijerom Andrejem Plenkovićem, a nakon sastanka održana je konferencija za novinare.

Stoltenberg je istakao kako je tokom sastanka bilo riječi o krizi u Siriji, odnosno njenom uticaju na NATO saveznike i zemlje članice Evropske unije.

- Složili smo se da je situacija veoma kompleksna, da je promjenjiva i ranjiva. Osudili smo bombardovanja Assadovog režima i Rusije, koje je prouzrokovalo patnju civila - rekao je Stoltenberg.

Dodao je kako je Grčka također znatno pogođena trenutnom situacijom te podsjetio da je nedavno razgovarao s grčkim premijerom (Kyriakos) Mitsotakisom. Grčka, prema riječima Stoltenberga, nosi veliki teret.

- Izazovi migracija su izazovi koje svi dijelimo i zbog toga trebamo zajedno doći do rješenja. NATO ima trupe u Egejskom moru, ali međunaronda zajednica se mora pozabaviti uzrocima ove kirze, moramo doći do političkog rješenja krize i sukoba u Siriji, Assadov režim i Rusija moraju prekinuti ofanzivu, poštivati međunarodno pravo i truditi se naći mirno rješenje - rekao je Stoltenberg.

Osvrnuvši se i na sigurnosnu situaciju na Zapadnom Balkanu, Stoltenberg je istakao kako je NATO posvećen stabilnosti i sigurnosti regiona te da Hrvatska u tome ima značajnu ulogu.

- Vi (Hrvatska) ste veliki borac NATO-ove politike, cijenimo vašu politicku podršku pristupanju Sjeverne Makedonije. Ovaj proces je u toku i narednih sedmica ćemo poželjeti dobrodošlicu Sjevernoj Makedoniji kao 30. članici NATO-a - rekao je Stoltenberg.

Uputio je čestitke Hrvatskoj povodom predsjedavanja Europskom unijom, te dodao: "Sigurnosni izazovi sa kojima se suočavamo su previše kompleksni da se jedna država ili organizacija suoče s njima. Zato je značajno da nastavimo jačati saradnju između NATO i EU".

Plenković je izjavio kako će njegova zemlja u saradnji s Evropskom unijom i NATO-om nastojati spriječiti novi migracijski val.

On je istakao kako je jučer imao priliku s čelnim ljudima EU-a posjetiti grčko-tursku kopnenu granicu, te su uvjeriti u stvarno stanje na terenu.

Naglasio je kako Hrvatska, u svakom slučaju, ima iskustva s velikim valom izbjeglica iz 2015. i 2016. godine, te kako joj je bitno da se ovakva situacija spriječi, budući da je Hrvatska jedna od zemalja na ističnomediteranskoj, odnosno zapadnobalkanskoj ruti.

Plenković je rekao kako će Hrvatska u tom smislu "nastaviti sarađivati s drugim zemljama članicama, EU-om i NATO-om, te nastojati spriječiti novi migracijski val".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.