open-navfaktor-logo
search
Kosovo
"Štrpce je Srbija", "Stefane srce srpsko junačko": U Štrpcu održan protest zbog ranjavanja dva srpska dječaka
Oko dvije hiljade građana okupilo se danas na protestu zbog ranjavanja dvoje mladih Srba, dječaka od 11 i mladića od 21 godinu, u petak u Gotovuši, kod Štrpca
08.01.2023. u 14:44
get url
text

Protest je organizovala Opšćna Štrpce, ispred Doma kulture u tom mjestu, na jugu Kosova i trajao je oko dvadeset minuta.

Okupljeni građani kojih je bilo i iz drugih srpskih sredina na Kosovu, nosili su transparente na kojima je pisalo "Mi samo želimo mir", "Štrpce je Srbija", "Stefane srce srpsko junačko", "Evropo za šta su naša djeca kriva", "Vučiću, čuvaj Srbe i mir", "Stop nasilju nad Srbima"...

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić je kazao da su teška vremena za Srbe zato što se na čelu kosovskih institucija nalazi Albin Kurti, čija je politika da se Srbi isele. Rakić je kazao da se Srbi ne smiju predati.

VEZANI TEKST - Majka ranjenog dječaka na Kosovu: Napadač nije pucao na djecu, metak se odbio od asfalta

- Naša borba mirnim i demokratskim sredstvima i naša sloga su naše najjače oružje da se odupremo antisrpskom diktatorskom režimu Albina Kurtija i vjerujte, ako smo jedinstveni i složni, mi ćemo sigurno pobijediti. Za nas ne postoji izbor, mi moramo da ostanemo i opstanemo kao što su naši preci istrajali u mnogo težim uslovima i opstali na ovim prostorima - kazao je Rakić.

Gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić je kazao da su danas na protestu svi Stefan i Miloš i da se šalje poruka da Srbi neće odustati i neće se uplašiti. Jevtić je kazao da se s protesta šalju poruke mira.

- Teški su dani iza nas, danas na drugi dan Božića, umjesto da tradicijom pravoslavlja ovaj praznik proslavljamo baš onako kao što smo želeli na Badnji dan, mi smo morali protestom da dignemo glas protiv pucnja u srce dječaka i mladića. Zašto? Samo zato što su Srbi, samo zato što su ponijeli badnjak - kazao je Jevtić.

On je kazao da je poruka međunarodnoj zajednici da urazume premijera Kurtija.

U Gotovuši, kod Štrpca, u petak je ranjeno dvoje mladih Srba, od 11 i 21 godinu. Policija Kosova je okrivljenog A.K, Albanca, pripadnika Kosovskih sigurnosnih snaga, istog dana uhapsila i određena mu je mjera zadržavanja od 48 sati zbog sumnje da je počinio krivično delo "ubistvo u pokušaju". Potom je u subotu Osnovno tužilaštvo u Uroševcu zatražilo od Osnovnog suda u Uroševcu određivanje mjere pritvora u trajanju od 30 dana protiv okrivljenog.

Povrijeđeni nisu životno ugroženi. Najviši kosovski vrh, kao i čelnici međunarodnih misija i institucija osudili su ovaj napad i zatražili da se slučaj u potpunosti istraži.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.