open-navfaktor-logo
search
Prošli mjesec nasilno uklonjeni
Studenti postavili novi propalestinski protestni kamp u Berlinu
AUTOR: Anadolija
21.06.2024. u 22:50
get url
text
FOTO: Anadolija
Studenti su postavili novi kamp u kompleksu Slobodnog univerziteta u Berlinu u znak protesta protiv izraelskih brutalnih napada na blokirani Pojas Gaze.
Cecilia Mastrangeli, glasnogovornica grupe studenata, rekla je za Anadoliju da će kamp služiti kao otvoreni prostor za kritičke razgovore o hitnim pitanjima koja utiču na današnji svijet.
- Postavili smo protestni kamp kako bismo otvorili prostor u kojem ljudi mogu razmjenjivati ​​ideje o prelasku Evrope na krajnju desnicu, represiji i genocidu u Gazi - rekla je Mastrangeli, dodajući da žele razgovarati i o saučesništvu institucija Zapada u izraelskom genocidu u Gazi.
Više od 50 studenata okupilo se danas u kampu koji je postavljen u Dahlem kampusu univerziteta. Organizatori očekuju da će tokom sedmice u kampu učestvovati više stotina studenata i predavača.
Prošlog mjeseca, njemačka policija je nasilno očistila propalestinski studentski kamp koji su postavili studenti Slobodnog univerziteta u Berlinu, što je potez koji je izazvao žestoke kritike nastavnika i studentskih grupa.
Policajci su upotrijebili brutalnu silu protiv studenata demonstranata i uhapsili ih na desetke nakon što je univerzitetska uprava pozvala lokalnu policiju da intervenira.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.