open-navfaktor-logo
search
Bez obrazloženja
Suspendovani Twitter nalozi ambasada Srbije u osam država
Ministarstvo vanjskih poslova Srbije objavilo je danas da su Twitter nalozi ambasada Republike Srbije u Jermeniji, Iranu, Indoneziji, Nigeriji, Zimbabveu, Gani i Кuvajtu, kao i Generalnog konzulata u Čikagu, suspendovani 18. avgusta, bez ikakvog obrazloženja ili prethodne poruke kojom bi se ukazivalo na eventualne povrede pravila komuniciranja na toj društvenoj mreži.
22.08.2022. u 17:44
get url
text

U saopćenju Ministarstva navodi se da ne žele da ulaze u poslovnu  politiku kompanije Twitter, ali da žele ukazati na to kako je, prema njihovim riječima, nedopustivo da diplomatska predstavništva jedne demokratske države koja nije izložena bilo kakvim sankcijama budu cenzurisana na ovaj način.

- Pogotovo ako se uzme u obzir da su neki od pomenutih profila nedavno otvoreni i da nisu bili aktivni, a da na preostalima nije bilo nijednog sadržaja koji bi se mogao opisati kao neprimjeren. Republika Srbija je zemlja čije je strateško opredjeljenje članstvo u Evropskoj uniji, i naše političke i demokratske standarde, a oni uključuju i medijske slobode, prilagođavamo najvišim evropskim standardima - navode u saopćenju i dodaju:

- Zato je i apsurdno što je niz naših diplomatsko-konzularnih predstavništava cenzurisano na jednoj društvenoj mreži koja se hvali time da promoviše demokratiju i pluralizam mišljenja. Ministarstvo vanjskih poslova Srbije obratilo se kompaniji Twitter sa zahtjevom da nalozi diplomatsko-konzularnih predstavništava budu odblokirani.

Iz Ministarstva su "izrazili nadu" da blokada Twitter naloga diplomatsko-konzularnih predstavništava nije dio pokušaja da se "Srbija spriječi i ućutka u borbi za istinu", prije svega, dodaju oni, o situaciji na Kosovu, prenosi Nova.rs.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.