open-navfaktor-logo
search
Kosovo
Tači na Facebooku o ostavci Haradinaja
Vjerujem u čistoću rata Oslobodilačke vojske Kosova i vjerujem u visoke moralne vrijednosti vojnika slobode, naveo je Tači
19.07.2019. u 19:06
get url
text

Predsjednik Kosova Hašim Tači izrazio žaljenje zbog poziva premijeru Ramušu Haradinaju od Specijalnog suda za Kosovo i poručio da će nakon njegove ostavke djelovati na osnovu ustavnih i zakonskih nadležnosti, prenosi Anadolu Agency (AA). 

On je na svom Facebook profilu napisao da je sa žaljenjem primio vijest da je Specijalni sud pozvao kao osumnjičenog na razgovor premijera Haradinaja, bivšeg komandanta Operativne zove Dukađini Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), kao i bivšeg šefa Štaba OVK-a Bislima Zyrapija, njegovog savjetnika, kao i nekoliko drugih bivših oficira OVK-a. Tači je naveo da je iz medija obaviješten o odluci premijera Kosova Ramuša Haradinaja da podnese neopozivu ostavku na položaj premijera. 

-Poštujem njegovu odluku i kao predsjednik Republike Kosovo vas uvjeravam da ću djelovati na osnovu mojih ustavnih i zakonskih nadležnosti o čemu će građani Kosova biti obaviješteni na vrijeme. Vjerujem u čistoću rata Oslobodilačke vojske Kosova i vjerujem u visoke moralne vrijednosti vojnika slobode. Ni vrijednosti naše slobode, ni borbu OVK-a, niko ne može da ugrozi - napisao je Tači. 

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj danas je podnio neopozivu ostavku zbog poziva da se kao osumnjičeni javi na razgovor Specijalnom sudu za Kosovo. Haradinaj je ostavku podnio na sednici Vlade Kosova, a potom je na konferenciji za novinare objasnio da ostavku podnosi zato što ne želi da bude intervjuisan kao premijer zemlje, nego kao građanin Ramuš Haradinaj, kako bi sačuvao čast premijera i zemlje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.