open-navfaktor-logo
search
Danas presuda
Trostruki ubica iz Splita: On traži Nobelovu nagradu za mir, a tužilac 50 godina zatvora
Sudsko vijeće kojim predsjedava sutkinja Višnja Strinić danas u 13 sati na Županijskom sudu u Splitu objavit će presudu Filipu Zavadlavu za trostruko ubistvo. 
23.02.2021. u 07:46
get url
text

Kao i na ostale rasprave, Zavadlava će pravosudni policajci dovesti na sud iz zatvora u Gospiću. Na objavi presude ne mora se pojaviti, no izrazio je interes da presudu čuje uživo.

VEZANI TEKST - "Dica sritnih lica": Splitski ubica Filip Zavadlav je kao dijete opisao svoj san

U sudnicu će iz Zagreba doći i njegov advokat Branko Šerić. U iščekivanju presude nije htio ništa komentirati.

- Nemam šta reći. Vidjet ćemo sve - kratko je rekao Šerić.

Zavadlavu prijeti maksimalna kazna od 50 godina zatvora, a terete ga za trostruko teško ubistvo, dovođenje u opasnost života i imovine te nedozvoljeno posjedovanje, izradu i nabavljanje oružja te eksplozivnih tvari.

Prema optužnici, Zavadlav je Marina Bobana (24), Juricu Torlaka (38) i Marina Ožića Paića (25) smaknuo iz bezobzirne osvete zbog maltretiranja njega i brata. Ubio ih je u centru Splita 11. januara 2020. U njih je ispalio 36 metaka iz kalašnjikova. Nekoliko zrna pogodilo je Hyundai u kojem je bilo troje ljudi, a oštećeni su i parkirani Audi A3 te vrata kuće.

Uhapsili su ga isti dan te su ga odvezli u Zagreb u Bolnicu za osobe lišene slobode. Nakon što se oporavio, nisu ga premjestili u splitski zatvor Bilice, gdje bi, procijenili su, mogao biti ugrožen, nego u zatvor u Gospiću.

Suđenje Filipu Zavadlavu počelo je 12. augusta 2020. Na prvoj raspravi nije se htio izjasniti o krivnji, no na ročištu prošle sedmice sve je porekao.

- Ja nisam kriv, tražim da me oslobodite optužbe i da me se nominira za dodjelu Nobelove nagrade za mir. Što se tiče ovog psihijatrijskog vještačenja koje je provedeno, ja se s tim ne slažem. Ukoliko moja krivnja leži u tome što sam ja živ, onda sam kriv sto posto, dajte mi 50 godina - rekao je Zavadlav.

- U potpunosti negiram počinjenje kompletne optužbe koja mi se stavlja na teret. Razmišljanje da bih ja bio eventualni sudionik događaja je nametnuto i imputirano od strane drugih osoba. Ja sebe ne vidim na mjestu zločina, ja sam tad bio u moru. Uhapšen sam na temelju nečije insinuacije. Ja to nisam napravio. Još me niko nije uvjerio da sam baš ja osoba koja je pucala - govorio je Zavadlav. Na pitanja nije želio odgovarati.

Za porodice žrtava nema dvojbe - Zavadlav je kriv i, koliku god kaznu dobije, ona ne može vratiti najmilije koje su izgubili.

– Odgovorno tvrdim da je Zavadlav pobjednik bez obzira na to koliku kaznu dobio. Jer u Hrvatskoj nema doživotne i smrtne kazne. Da ima pravde, dobio bi 50 godina za svakog od ubijenih. Jer jedna ili više loših epizoda nečijeg života ne opravdava ničije ubistvo. Dok on jede, igra se, trenira i zafrkava se, moj sin i dvojica ubijenih momaka se raspadaju. To sve govori – zaključio je otac ubijenog Marina Ožića Paića.

VEZANI TEKST - Trostrukog ubicu u Splitu hvatalo 150 policajaca, on ispalio 36 metaka

Zavadlavov advokat Branko Šerić smatra da Zavadlav nije bio uračunljiv u trenutku zločina, zbog čega je imao primjedbi na psihijatrijsko vještačenje, koje je utvrdilo da je bio bitno smanjeno uračunljiv.

Kako nije bio neuračunljiv, može mu se suditi, no sud je dužan pri odmjeravanju kazne uzeti u obzir i psihičko stanje optuženika, odnosno bitno smanjenu kontrolu da upravlja voljom i postupcima. Ostale moguće olakšavajuće okolnosti su nečija mlada dob ili, primjerice, ranija neosuđivanost. Otežavajuća je, recimo, njegova odlučnost i ustrajnost u počinjenju krivičnih djela. Važno je i hoće li ostati konstatacija da je riječ o tri teška ubistva iz bezobzirne osvete. Jer ako je tačno ono što tvrde svjedoci, da je Marina Ožića Paića ubio slučajno, misleći da je neko drugi, onda on nije ubijen iz bezobzirne osvete.

Ako Zavadlava proglase krivim, izreći će mu pojedinačne kazne za svako djelo, a zatim jedinstvenu kaznu, koja treba biti manja od zbira svih kazni.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.