open-navfaktor-logo
search
Stradun
U Dubrovniku održan Mimohod sjećanja na genocid u Srebrenici
U povodu 28. godišnjice genocida u Srebrenici, na dubrovačkom Stradunu u utorak je održan Mimohod sjećanja, nakon čega su uz molitvu u spomen žrtvama bačeni ljiljani u more.
11.07.2023. u 14:19
get url
text
Mimohod sjećanja, Dubrovnik, genocid u Srebrenici
Mimohod sjećanja, Dubrovnik, genocid u Srebrenici

Predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine dubrovačko-neretvanske županije Orhan Zubčević podsjetio je kako je u presudama Haškog suda jasno naznačeno da se u Srebrenici dogodio genocid, što je potvrđeno i dugotrajnim zatvorskim kaznama ratnim zločincima

- Međunarodna zajednica je 1995. godine mogla spriječiti genocid, s obzirom da je Srebrenica bila zaštićena zona pod upravom međunarodne zajednice. Posebno ističem Yasushija Akashija, tadašnjeg generalnog sekretara UN-a koji ništa nije poduzeo, a mogao je spriječiti genocid - rekao je Zubčević.

Predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Dubrovnika Esad Čustović izjavio je kako se mimohodom šalje poruka svjetskoj javnosti da se genocid ne smije zaboraviti ni ponoviti.

- Imamo brutalnu agresiju Rusije nad Ukrajinom s elementima genocida, a svjetski moćnici nisu izvukli nikakve pouke iz genocida u Srebrenici i istočnoj Bosni. Imamo negiranje i divljačko psovanje genocida, što međunarodna zajednica tek verbalno osuđuje, a ništa ne poduzima. Ako ne budu reagirali, možemo u BiH očekivati probleme slične onima od 1992. do 1995. godine - kaže Čustović.

U mimohodu, koji je održan u organizaciji vijeća bošnjačke nacionalne manjine Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika, učestvovali su brojni građani te čelnici Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika, objavio je Glas Istre. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.