open-navfaktor-logo
search
Posjeta
Ursula von der Leyen: Što prije otvoriti pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom o pristupanju EU
Predsjednica Evropske komisije (EK) Ursula von der Leyen izjavila je u utorak u Skoplju kako želi da se što prije otvore pregovori sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom o pristupanju Evropskoj uniji (EU).
29.09.2021. u 09:01
get url
text

Von der Leyen je nakon zvanične posjete Albaniji, jučer poslijepodne boravila u Sjevernoj Makedoniji gdje se sastala sa premijerom Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevom sa kojim je razgovarala o evropskom putu te zemlje.

Predsjednica EK je izjavila da je zemlja učinila sve što je potrebno kako bi počela pristupne pregovore s EU-om, ali da je sada red na Briselu.

- Želim da se pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom otvore što je prije moguće. Pozivam vas da ne gubite vjeru. Idemo korak dalje, imate mnogo prijatelja u Evropskoj uniji i Evropskoj komisiji i hajde da radimo zajedno kako bi održali prvu konferenciju, što će biti naš zajednički cilj - rekla je von der Leyen.

Ona je čestitala sjevernoj Makedoniji na "reformama provedenim u oblasti vladavine prava i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala", te izrazila uvjerenje da će zemlja biti nagrađena za to.

Na pitanje kada će početi prva međuvladina konferencija između EU-a i Sjeverne Makedonije, uzimajući u obzir neriješeno otvoreno pitanje Sjeverne Makedonije s Bugarskom, von der Leyen je odgovorila da je cilj do kraja godine.

Također se osvrnula i na ekonomsku krizu u Sjevernoj Makeodniji izazvanu pandemijom koronavirusa, te je naglasila da bitka još uvijek nije gotova.

- Donirali smo 325 hiljada doza vakcina Sjevernoj Makedoniji i znam da je to u početku bio spor proces, ali stići će još. Moramo znati da nisu samo vakcine važne, već je važna i vakcinacija. Želim apelovati na sve ovdje, vakcinisanjem štitite sebe i one koje volite. Ne želimo da dođe do pandemije nevakcinisanih - rekla je von der Leyen.

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da je njegova zemlja poduzela sve potrebne korake i reforme za deblokadu procesa proširenja EU-a.

- Očekujemo da će Bugarska deblokirati proces i usvojiti pregovarački okvir u skladu sa stavom koji dijele ostalih 26 članica EU-a - rekao je Zaev.

Prema njegovim riječima, napredak u EU integracijama trebao bi zavisiti uglavnom od unutrašnjih reformi u vezi s poglavljem zakonodavstvo i postizanje standarda EU-a.

- U duhu evropskih dobrosusjedskih odnosa, intenzivirat ćemo razgovore s Bugarskom sa iskrenom voljom da učinimo korak bliže ka rješavanju naših otvorenih pitanja. Pokazali smo spremnost i konstruktivan doprinos rješavanju uz uzajamno poštovanje, ali o pitanjima identiteta nije moguće pregovarati. Sretni smo što iz Bugarske stižu signali razumijevanja po ovim pitanjima, koja su ujedno i od evropske vrijednosti - rekao je Zaev.

Predsjednica Evropske komisije je prije dolaska u Skoplje boravila u Albaniji gdje je poslala poruku da je budućnost te zemlje u Evropskoj uniji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.